MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 září, 2017

Dnes trošku netradičně, protože tyto články mě obvykle moc nenapadají. Rozhodla jsem se ohlédnout za tou dobou, co jsem se začala knihám věnovat naplno a co jsem zprovoznila tento blog. Už mám načtenou pěknou hromádku, alespoň pro mě a na blogu se blížím k třísté recenzi. Obvykle mám to 'štěstí', že si vybírám podle anotace, ale i očima podle obálky, knihy, ze kterých se nakonec vyklubou série. A když koukám na blogy ostatních, až na pár výjimek, jsou na tom ostatní hodně podobně. Ale nečtu jenom je, proto jsem se rozhodla podívat, kterých deset knih, kusovek, nesérií, se mi opravdu zalíbilo...

Probuzení Simona Spiera

Simona jsem přečetla zrovna nedávno a zalíbil se mi tak, že jsem měla chuť to vzít ještě jednou. Příběh středoškoláka, který je momentálně utajeným gayem, je samozřejmě zaměřený na toto téma, na problémy s tím spojené, tedy přístup rodičů, spolužáků a tak dále. A i když se tu vyskytují mnohé problémy, nemusíte se bát, že by šlo o nějaké těžké drama či depresivní knihu. Většina chvil v knize je spíše vtipná a komediální a toto téma řeší tak nějak odlehčeně. Proto to na čtenáře působí hodně pohodově, výborně se to čte a určitě pobaví. Recenzi si přečtete zde.


Smrt a jiné vrcholy mého života

Většina knihy působila poněkud smutně. Přece jen se v ní neustále řešila smrt s malým 'es', součást každodenních životů a dění ve světě. Ale také smrt s velkým 'es', jako ta Smrtka, která nedá člověku pokoj. A hlavní hrdina má tu smůlu, že ji vidí už od malička. Objevovala se hlavně v situacích, kdy to nejméně čekal a bylo to nejméně vhodné. A ano, ani vtip tu rozhodně nechybí, nicméně je to spíše takové připomenutí toho, že nejsme nesmrtelní a život máme jen jeden... Recenzi najdete zde.


Marcelo ve skutečném světě

Nádherný příběh o chlapci s Aspergrovým syndromem. Ten se na žádost otce snaží zapadnout do běžného způsobu života 'zdravých' lidí, ale není to pro něj vůbec jednoduché. Pomoci mu v tom má stáž u jeho otce v práci. Marcelo se setkává s novými lidmi, od kterých se učí nové věci a dostává se mu jiného pohledu na svět. Nevím proč, ale tento typ knih, knih zabývajících se obyčejným životem a překážkami v něm, se mi líbí nejvíc a zanechávají ve mně ten největší dojem. Recenze na knihu je zde.



Prach a stín

Příběhy s detektivem Sherlockem Holmesem a doktorem Johnem Watsonem mám strašně ráda. Ale musím se ostudně přiznat, že zatím jsem neměla to potěšení číst originální knížky od Doyla. Zatím jsem se vezla na vlně filmových snímků, jednoho britského seriálu a knih, které se tímto tématem nechaly inspirovat. A jednou z nich je Prach a stín, který je zasazen klasicky do jiného století. Příběh sám o sobě byl výborný a kniha mě opravdu bavila. Moji recenzi najdete tady.


Všechny malé zázraky

Jedna z těch smutnějších knih, protože víceméně po celou dobu sledujeme hlavní postavu, Finche, který trpí depresemi, až příliš se zajímá o smrt a věci s ní spojené. A co je na tom smutného? Když knihu čtete, vidíte, jak to vlastně je s tím, jestli se o člověka někdo zajímá a jaký vliv na to něj má. I ty nejméně patrné detaily mají smysl a vždycky je potřeba nebýt slepý vůči svému okolí. Hlavně u těch nejbližších... Proto si myslím, že tato kniha stojí za přečtení, protože nejednoho čtenáře dovede k zamyšlení nad životem... Recenzi najdete tady.


Esej o tragédii

Nejsem si jistá, čím mě kniha vlastně oslovila. Většinu doby se totiž tváří jako úplně obyčejné vyprávění jednoho studenta, do té chvíle, než se všechno zvrtne. A tak si v poklidu čtete a čtete, přijde vám to obyčejné a naprosto běžné a pak se to stane. A ta pohoda a klid je najednou pryč. Nevím, co víc bych řekla. Po takové době si vybavuji spíše pocity, než nějaké velké detaily. Ale recenzi si můžete přečíst zde.



Hostitel

I když se v tomto případě jedná o plánovanou sérii, roky plynou a další díly nikde. Proto knihu momentálně řadím stále mezi kusovky. Pokud jste četli autorčinu sérii Stmívání, nehažte ještě flintu do žita, nebo jak se to říká, tohle je stokrát lepší. Zemi převzaly mimozemské bytosti, které v rámci míru a zachování naší planety, lidstvo vlastně zkolonizovaly a převzaly veškerou kontrolu. Ale pár uprchlíků by se našlo. A samozřejmě by to nebyla Stephenie, kdyby tam nedala nějakou tu romantiku. Film v tomto případě nemá na předlohu, kterou vám doporučím a recenzi najdete tady.


Saeculum

Thriller, který mě nalákal už podle anotace. Po celou dobu byl příběh docela napínavý. Ke konci už jsem se trošku bála a netušila jsem, kde je zakopaná pravda a co je vlastně skutečnost. Jestli půjde o reálný příběh nebo tam bude trochu tajemna a mystična. Konec byl docela překvapením, ale ne vůbec špatným. V té době to bylo první setkání s autorkou, od které jsem zatím četla jako další Erebos. Její styl mě zaujal a tak na mě čekají i další knihy. Tím, že mě kniha dokázala i poděsit, si mě získala. Je totiž hromada anotací slibujících temno, hrůzu a tak dále, ale málokterá kniha mě dokáže opravdu strašit :-) Tedy kromě hororů, ale do těch se zase moc nehrnu :-P Recenzi na knihu si můžete přečíst zde.

Nespavost

Tuto knihu jsem kdysi vyhrála v soutěži. Do té doby jsem o ní neměla ani tušení a pravděpodobně bych ji absolutně prošvihla. Jednu dobu byla dokonce i k sehnání v Levné knize. Jde sice o nedokončenou sérii, kterou u nás nakladatelství už nedotisklo a je to velká škoda, ale i tak to za přečtení stojí. Skvělý příběh plný tajemna a napětí. Parker se snaží vyhýbat spánku, což se na něm dost podepisuje. A proč? Protože v noci vidí sny člověka, kterému se toho dne podíval do očí. A jak víme, ne všechny sny jsou zrovna krásné a plné duhy... Knihu jsem četla už před dvěma roky, ale pořád si pamatuji, že se mi strašně zalíbila. Recenzi si můžete přečíst zde.


Marťan

Sci-fi knih jsem zatím četla jen pár (obvykle dystopie), i když tento žánr zbožňuji už od dětství. Ale vždycky pro mě bylo snažší si ho užívat spíše vizuálně skrz filmy a seriály, kde člověk vidí i výpomoc dnešních technologií a digitálních efektů. Marťan je však příběh, dalo by se říci, dnešní doby. Astronaut uvízne na Marsu a snaží se přežít tak dlouho, než budou lidé na Zemi schopni zajistit mu pomoc. Pokud to vůbec bude proveditelné. A tak dny plynou a hlavní hrdina bojuje s podmínkami na rudé planetě. Čtení však zpříjemňuje otevřený osobitý styl autora, včetně nikdy nekončícího humoru samotné postavy. Za všech okolností. A tak, i když jde o vážné téma, se nejednou zasmějete a pěkně nahlas... Recenzi na knihu si přečtete zde.


A jaká by byla vaše pomyslná desítka? Kterou knihu byste vy doporučili?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Sehnat dobrou knihu, aby nebyla dílem v sérii je celkem problém. :)) Všechny malé zázraky se mi taky moc líbily, nejedná se o klasické YA, ale podle mě řeší velmi závažné a zajímavé téma... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Mám právě v oblibě tyto každodenní záležitosti ze života. Reálné a pravdivé...

      Vymazat
  2. Z tvého výběru jsem četla tři knihy - Hostitele, Marťana a Prach a stín a všechny tři se mi moc líbily a patří mezi moje top knihy :) Skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem z tvého výběru četla jen Marťana, toho skutečně zbožňuji. Ostatní mi moc neříká. Moje oblíbené kusovky... No, určitě Kvítek karmínový a bílý, od stejného autora i Kniha zvláštních nových věcí. Pak hodně klasika, kdy série nebyly tolik oblíbené - zbožňuji třeba Annu Kareninu. Potom Dobrá znamení, boží knížka od skvělých autorů (a za chvíli bude mít seriál, kde bude hrát Tennant, jupí!). Obecně knihy od Gaimana. A Jonathan Strange a pan Norrell, ale koukám, že tohle zrovna čteš. :)

    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš hodně klasiky, což já nějak nedokážu přelouskat :-D I Jonathana čtu pěkně dlouho... :-)

      Vymazat
  4. Čítala som iba Marťana, ale ten sa mi veľmi páčil, je to naozaj super kniha a aj film mám rada :D Inak by som chela prečítať Seaculum, od autorky sa mi veľmi páčil Erebos, takže túto knihu mám určite v pláne :D
    A ešte spomeniem Hostiteľa, toho som začala čítať, ale asi po dvesto stranách som to vzdala, kniha mi nesadla a hoci mnohí hovoria, že potom je to lepšie a záver je super, ja som si povedala, že sa mi neoplatí čítať xy strán dlhú knihu, keď je dobrá napr. iba polovica alebo tak :D Každopádne viem, že mnohým sa príbeh páči a nijako to nespochybňujem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se obvykle snažím knihy dočíst, protože mě ke konci můžou překvapit a taky někdy dají smysl tomu, proč ten začátek byl pomalejší... Ale jen někdy...

      Vymazat
  5. Marťan je jedna z mých nejmilejších knih vůbec, stejně jako Saeculum. Marcelo ve skutečném světě byla pro mě taková normálka a Nespavost mám doma už tak dva roky nečtenou. Velké zklamání pro mě naopak byla kniha Všechny malé zázraky, tu jsem spíš přetrpěla a dost mě zklamala Esej o tragédii...ostatní jsem nečetla :) Svou desítku bych taky někdy mohla sepsat :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé knihy, ale nečetla jsem z nich ani jednu. Bylo by zajímavé se zamyslet nad tím, kterých 10 knih bych doporučila. Asi by mi to trvalo dost dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jelikož doma mám hlavně série, najít nesérii nebylo až tak těžké :-P

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne