MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 srpna, 2017

Recenzní kniha


Na Cestovatelku jsem se velmi dlouho těšila. První díl mne nadchl a docela jsem si ho oblíbila. I když bylo hodnocení ostatních spíše průměrné, já mám tyto žánry s cestováním v čase ráda. Sice celou tuto sérii beru lehce s odstupem, protože hrdinové jsou opět vcelku mladí, myslím, že kolem šestnácti či sedmnácti let, ale to nic nemění na faktu, že autorka je člověk na svém místě a dokáže celý příběh velmi dobře popsat a odvyprávět.

Celé to pokračuje v momentě, kdy jsme jako čtenáři skončili. Oba hlavní hrdinové, Etta a Nicholas, jsou odděleni časem a snaží se najít cestu zpět k sobě. Přitom pracují i na záchraně světa. Jejich cesty jsou neustále propletené a k jejich veliké smůle se téměř po celou dobu těšně míjí. Na svých cestách nachází mnoho dobrodružství, překážek a také velice nepříjemných pravd či polopravd. Po celou dobu proto s nimi jako čtenáři budete soucítit a neustále budete na pozoru vyhlížet další zvraty v ději. A těch je opravdu hodně.

Konečně se dozvídáme více o jejich světě, o možnostech cestování, ale i o nebezpečných událostech, které se mohou cestovatelům v čase stát. Poodhalují se i detaily jednotlivých rodin, jejich příkoří a minulost s nimi spjatá. Díky tomu je kniha docela obsáhlá a má téměř pět set stran, které rozhodně nejsou žádnou překážkou a pokud vás bavila Pasažérka, tohle slupnete ještě rychleji :-)

Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny na pohledy obou hrdinů a také označeny příslušnými místy a letopočty, pro lepší orientaci. Každá doba měla něco do sebe a moc se mi zamlouvalo, jak jejich cestování na sebe pěkně navazuje, veškeré detaily opravdu krásně promyšleny. V podstatě jsem to celé četla jedním dechem. Čím víc jsem se blížila konci, tím víc mi bylo jasné, že tímto dílem to celé skončí. Byla jsem chvíli lehce zklamaná, ale na druhou stranu, nekonečné protahování by k ničemu nevedlo. Samotný závěr mi dal zabrat, protože jsem čekala do poslední chvíle, abych věděla, jak to celé autorka ukončí. Bude tam happy end? Nebo se rozhodne je navždy oddělit? Pro obě varianty měla hodně logických pro a proti a co vlastně zvítězilo, to se dozvíte jen když si knihu přečtete :-)

Kniha byla velmi čtivá a napínavá, pro mě jako dělaná. Občas jsem trošku pokulhávala v momentech, kdy autorka vysvětlovala nějaké ty časové jevy, protože jsem lehce tápala. Nejsem fyzik ani žádný jiný vědec, abych podrobně chápala všechny ty cestovatelské dilemata, jaké drobnosti mohou ovlivnit budoucnost a podobně. Raději jsem se tomu tedy nevěnovala až tak do jádra, protože pro mě byl hlavní samotný příběh. S knihou jsem naprosto spokojená a nemám, co bych jí vytkla kromě epilogu, který mi přišel docela zbytečný. Sice doplňuje něco málo, ale nic podstatného. Velkým mínusem je však množství chyb a překlepů od nakladatelství. Po pravdě zrovna u tohoto bych to nečekala a jelikož si na takové věci potrpím, docela mě to zklamalo. Takové hrubky mi kazí celkový dojem. Ale hlavní hodnocení patří především autorce, takže...

Kroky teď pleskaly o podlahu o poznání jemněji a z otřesů zbylo jen lehké chvění. Nakonec i ono přerostlo v hrobové ticho.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Cestovatelka
Wayfarer
Pasažérka
2
Magdaléna Stárková
Sci-fi
2017 originál/ 2017 překlad
492
CooBoo
978-80-7544-384-7

Anotace Databazeknih.cz:
Etta byla vytržena ze svého života a vhozena do minulosti, kde jakákoli její chyba může změnit budoucnost. Poté, co je unesena a probudí se na neznámém místě a v neznámém čase, ji ohrožují dvě mocné skupiny nepřátel, které si přejí její smrt. Ale dostane se jí pomoci od někoho, od koho to nikdy nečekala. Od někoho, kdo by měl být dávno mrtvý. Mezitím Nicholas a Sophia sledují Ettinu stopu a snaží se ji vypátrat, i když se jim v tom Ironwoodovi snaží ze všech sil zabránit. Jak Etta a Nicholas bojují, aby je jejich cesty svedly k sobě navzájem, procházejí různými místy i dějinnými epochami a uvědomují si, že čas i historie se náhle mění. A oni se mění s nimi.

Odkazy: dobre-knihy.cz

Chuť pomoct a soucit nebyly slabostí, protože dělaly člověka člověkem.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

v kategorii Pro děti a mládež
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/    

Informace o autorce

foto: Hachette Australia

Databazeknih.cz: Alexandra Bracken, autorka mnoha bestsellerových titulů, se narodila a vyrostla v Arizoně. Poté se kvůli studiu historie a angličtiny přestěhovala do Virginie na východním pobřeží USA. V současnosti žije v New Yorku, kde byste ji mohli spatřit v malém bytě plném knih během tvrdé práce na dalším románu.
 


Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Dobré knihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Pěkná a čtivá recenze :) Jsem ráda, že se ti i další díl tolik líbil :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajímavě, ale hlavně má celá série moc hezké obálky :-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne