MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 července, 2017

Prvních 100 • Kass Morgan

čtvrtek, července 20, 2017 2 komentáře

Knihu mám doma přes rok. Nechtělo se mi do ní pouštět, protože jsem sledovala seriál a měla bych až moc spoilerů. Alespoň to jsem si myslela. Po tom, co mě spousta čtenářů upozornila, že je to naprosto jiné, jsem se konečně odhodlala knihu vzít a zkusit ji taky.

Ano, něco málo podobností tam je, protože tvůrci seriálu si vzali za vzor základní linii příběhu, ale nadále se odkláněli jak jen to šlo. Je tu stále vesmírná stanice, zničená Země, některé postavy ze seriálu, ale tím veškerá podobnost končí. V tomto případě můžu říct, pryč se seriálem. Ten jsem vydržela sledovat téměř celý, ale po tomhle už dál trpět nehodlám. Stala se z toho fraška po americku, která už zdaleka není koukatelná.

Kniha mě bavila, protože se zabývala tématem, které mě zajímá. Nejen vesmírem, ale především katastrofou na Zemi a co to znamená pro lidstvo. Velmi dobře se to četlo, i když šlo o problematiku hlavně postav, než samotné situace. Velice se mi zalíbil způsob psaní, kdy se střídají pohledy jednotlivých postav a mezi tím jsou vsunuty vzpomínky na to, co se jim stalo. Zajímavý pohled na věc. Díky tomu jsem byla i lehce napnutá a čekala, co se v té minulosti událo, že je to dostalo do dané situace.

Ale jak už jsem psala, kniha jako taková se věnuje především životnímu údělu postav, než čemukoliv jinému. Děj skončí naprosto otevřeně, takže budu muset co nejdříve začít číst nadcházející díl. Pro mě to bylo průměrné, ale oddechové příjemné čtení. Nečekala jsem mnoho, takže nejsem ani zklamaná. Plusové body odebírám především proto, že to nešlo více do hloubky, ale zaobíralo se vším povrchově. Dalo se z toho vyždímat mnohem více, protože je to věc, která by se jednou mohla opravdu stát...
 

Většina ostatních vězňů byla stále připoutaná, ale několik z nich leželo bezvládně přes opěradla nebo bez hnutí na podlaze.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Prvních 100
The 100
Prvních 100
1
Ivana Svobodová
Sci-fi
2013 originál /2014 překlad
280
CooBoo
978-80-7447-557-3

Anotace Databazeknih.cz:
Od ničivé nukleární války žije lidstvo ve vesmírných lodích vysoko nad radioaktivním povrchem Země. Nyní je však sto mladých delikventů, které společnost považuje za postradatelné, vysláno na nebezpečnou výpravu s cílem znovu kolonizovat planetu. Může to být jejich druhá šance na život… nebo sebevražedná mise.
Stovka odsouzenců, pronásledovaných nástrahami divoké přírody a tajemstvími své minulosti, musí bojovat, aby přežila. Nikdy se z nich neměli stát hrdinové, ale nakonec mohou být poslední nadějí pro CELÉ lidstvo.


Byl rozhodnutý udělat všechno pro to, aby ji ochránil. Bylo to tak odjakživa.

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: The 100 Wiki - Fandom

Databazeknih.cz: Kass Morgan studovala literaturu na Brownu a Oxfordu a teď bydlí v Brooklynu, kde žije v neustálém strachu z její Ikea knihovny, že se zhroutí a pohřbí ji pod hromadou sci-fi a viktoriánských románů...




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Ha, takže knižní série je lepší než seriál, jo? V tom případě bych ji klidně i zkusila, protože seriál jsem přestala sledovat hned po první řadě, ale vzhledem k tomu, že je to další v češtině nedovydaná série, tak na to asi prdím... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady vzniká amatérský překlad pro fanoušky :-) já si to pak nachystám do čtečky :-)
      http://thatreaderscorner.blogspot.cz/search/label/p%C5%99eklad

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne