MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 července, 2017

Poslední dobou narážím čím dál častěji na informace, že ta a ta kniha bude zfilmována a hromada z nich bude dokonce ještě letos v kině. Tak se pojďme spolu podívat na to, co nás vlastně čeká a co jsme možná už prošvihli :-) Některé kousky mám v merku i já. Hlavně se těším na vzájemné porovnávání obou verzí, protože to mě neskutečně baví. Sice jsem obvykle trošku naštvaná, jak to ti tvůrci zpackali, ale někdy je potřeba brát obojí jako rozdílné věci...


Všechno, úplně všechno 

Dívčí romány dávno nečtu, ale ve filmu by mě rozhodně lákalo herecké obsazení. Rue z Hunger Games a Zombie z Páté vlny...

Anotace: Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala. Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace. Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Karla. Ale pak se jednoho dne u sousedního domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly. Možná že nemůžeme předvídat budoucnost, ale některé věci přesto předpovědět můžeme. Například to, že se do Ollyho zamiluju, je jisté. A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa. Příběh o bezmezné radosti i nekonečném smutku, které zažíváme, když prorazíme stěny své ulity a kvůli lásce uděláme něco úplně bláznivého (a smrtelně nebezpečného).
Práva na překlad byla ještě před vydáním knihy prodána do patnácti zemí.

Temná věž 

Nejsem zrovna fanda Kinga, alespoň co se týče knih. Zelená míle je sice krásná, ale po jednom marném pokusu s tímto autorem jsem to vzdala a nic dalšího nezkoušela. V tomto případě vyhrává film... Vím, že to omílám stále dokola, ale já si filmové projekty často vybírám jen díky hercům. A v tomto případě je to nad slunce jasné :-P Film poputuje do kin v srpnu.

Anotace: Dlouhé vyprávění o pistolníkovi Rolandovi z Gileadu a jeho putování k Věži se blíží ke svému závěru. Ti, kdo četli Zpěv Susannah, si při otevírání sedmého dílu vzpomenou, že Susannah/Mia se právě připravovala porodit Mordreda Deschaina, následníka Karmínového krále, zatímco Jake, Ochu a otec Callahan se chystali rozprášit upíří hostinu.
A to je pouze první z mnoha překážek, které členové Rolandova ka-tet musejí překonat. Tato kniha předčí svou temnotou a bizarností všechny předchozí části.


To  

No tohle si nechám ujít jako film i jako knihu :-D Já se nerada bojím a mám obavu, že tohle bych opravdu nezvládla... Tento horor uvidíte až v září.

Anotace: Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá – živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez
konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?


Vražda v Orient-expresu 

 (kniha vs film)
Agathu bych ráda také jednou vyzkoušela, ale času je málo a knih hodně... Třeba někdy... Film každopádně bude k vidění ke konci roku a to sice v listopadu.

Anotace: K napsání jedné z nejslavnějších detektivek inspirovala anglickou královnu zločinu nezvykle krutá zima, která v roce 1929 způsobila, že legendární Orient-expres uvízl na své pravidelné cestě Balkánem ve sněhových závějích. Jen co vlak zastavil, zamrzly stroje a cestující i posádka zůstali na několik dní ponecháni napospas svému osudu… Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí… Hercule Poirot, jehož Agatha Christie učinila hlavním aktérem příběhu, nastupuje do Orient-expresu v Istanbulu, neboť je naléhavým telegramem žádán, aby se vrátil zpět do Anglie. Ve vlaku jeho pozornost upoutá bohatý Američan Ratchett; ten později Poirotovi nabídne vysokou odměnu za to, že jej ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Belgický detektiv návrh odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen mrtev, s řadou bodných ran!


(Ne)obyčejný kluk 

Tohle mám rozhodně v plánu číst, ráda bych to stihla před filmem, abych mohla jako vždy provést porovnání :-)


Anotace: August se narodil s deformovaným obličejem, který většině lidí z jeho okolí brání dostat se v kontaktu s ním za hranice této nedobrovolné masky. Nyní nastupuje poprvé do školy, rovnou do páté třídy.
Kniha je dokonale sestaveným kaleidoskopem pohledů samotného Augusta, jeho sestry Vii a jejích kamarádů i Augustových spolužáků na jednu a touž situaci, na to, jak na tuto velkou změnu reaguje on sám, jeho rodina i spolužáci. Celou knihou prostupuje laskavý humor, který usnadňuje mladým čtenářům se s tak náročnou tematikou vyrovnat.


Skrytá čísla 

(kniha vs film)

Tak toto jsem stihla už vidět jako filmový projekt. Velice se mi to líbilo a určitě doporučuji. Mám také v plánu vyzkoušet knihu...

Anotace: Pravdivý příběh tří Afroameričanek, jež se zapsaly do dějin NASA jako tzv. lidské počítače. Matematičky černé pleti Dorothy Vaughanová, Mary Jacksonová a Katherine Johnsonová přispěly k největším úspěchům NASA a významně napomohly k uskutečnění amerického snu vyslat člověka do vesmíru a přistát na Měsíci. Jejich výpočty přispěly k tomu, že americký astronaut John Glenn mohl v roce 1962 úspěšně letět do kosmu. Příběh napsaný na základě osobních vzpomínek bývalých zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, studia archivních dokumentů, korespondence a článků v novinách o trojici černošek stojících na americkém společenském žebříčku na nejnižší příčce, jejichž práce však navždy změnila tvář NASA a v době studené války pomohla Spojeným státům americkým podmanit si vesmír.


Kruh  

(kniha vs film)

Kniha mě nijak neláká, ale to se už nedá říct o filmu. Možná tomu dám šanci díky Tomovi a Emmě, ale mám i trochu obavu, že půjde o takový ten komorní nudný projekt...

Anotace: Mae Hollandová získala práci v Circlu, nejsilnější internetové společnosti na světě, a nemůže uvěřit svému štěstí. Otevřely se jí tím nejen dveře do světa milých a pracovitých lidí, ale i sportovních klubů, skvělých restaurací a luxusu. Zaměstnanci Circlu používají nejmodernější technické vymoženosti, nosí nejkvalitnější oblečení, stojí u zrodu nových trendů a dokážou svými nápady a oddaností obrátit běh světových událostí k lepšímu. Navíc ve všech situacích drží pospolu a o každém svém kroku se informují na sociálních sítích. Mae tak víří v kruhu pracovních povinností, virtuálního přátelství, rostoucí sebedůvěry a stále větší zodpovědnosti a ani si nevšimne, jak se vzdaluje běžnému kontaktu s rodiči a přáteli…
Opravdu chceme jeden o druhém vědět všechno, nebo je to na škodu? Máme ve světě sdílení informací ještě právo na tajemství a soukromí?


Chvíle před koncem 

Zní to vcelku zajímavě a vím, že autorka je docela oblíbená. Uvidíme, co se z toho vyvrbí :-)

Anotace: Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili? Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života. Místo toho se ukáže, že je to den poslední…


Úkryt v zoo 

Tohle šlo zatím víceméně kolem mě. Vím akorát o filmu a to díky Jessice, ale to je tak všechno :-) 75% však zní velice slušně...

Anotace: Skutečný příběh ředitele varšavské zoologické zahrady Jana Żabińského a jeho ženy Antoniny, kteří po vybombardování zoo během invaze Němců do Polska v roce 1939 využili zájem nacistů o zvířata a zachránili tak přes tři stovky Židů. Autorka zdůrazňuje hrdinství manželského páru, protože v té době byl obyvatel Varšavy odsouzen k smrti i za to, že podal žíznivému Židovi sklenici vody. Příběh je důsledně propracovaný, systematicky zdokumentovaný.


Pro dnešek to asi stačí. Na další projekty jak knižní, tak ty filmové, se podívám zase příště. Určitě mám v plánu omrknout i nějaké starší kousky. Pokud máte tipy, neváhejte mi je napsat a já se na ně podívám :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Orient je asi natočený po xté. Nechápu :D Mám ráda starou verzi a na novou bych se už asi nepodívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousta těchto projektů se točí stále dokola. Dochází jim totiž nápady...

      Vymazat
  2. Já se těším na TO, ještě jsem filmovou verzi neviděla, tak si hned počkám na nové zpracování. S přítelem přemýšlíme, že bysme se vydali do kina, nicméně já jsem starý posera a on tam se mnou nechce jít!! :-D
    Do té doby však musím dočíst knihu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Netušila jsem, že tolik knih už má své filmové podoby! Rozhodně mám teď na co koukat. A co číst... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, tohle není poslední článek. Už mám seznam dalších projektů :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne