MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 června, 2017



Tuhle netypickou knihu jsem si vybrala ihned, na první pohled. Nějaké váhání bylo a to z důvodu, že jsem nevěděla, jak se vlastně bude číst. Její výjimečností je to, že je vedená jako záznamy na vesmírné lodi, e-maily, rozhovory, vojenské zprávy a tak dále. Všechno seskládáno z útržků a pospojováno v celek. Takže jsem na jednu stranu byla nesmírně natěšená a nadšená, protože po grafické stránce je knížka naprostý luxus, ale na druhou stranu tu přece jen byly obavy, jak se to z takových drobků bude dát číst a jak vytvoří ucelený příběh.

Obavy byly zbytečné. Hned po otevření a začtení do pár prvních řádků bylo jasné, že si mě kniha naprosto získala a už jsem nedokázala přestat číst. Den měl najednou málo hodin a já vždy s nevolí knihu odkládala, abych mohla jít spát. Už od mala jsem veliký fanda sci-fi, navíc takový maniak, pro kterého je zpracování stránek naprostou lahodou. Něco pro oko i duši, dalo by se říct. Takže bylo jasné, že v tomto případě jsem rozhodně nešlápla vedle.

Příběh se odvíjel velice dobře a rychle. Veškeré detaily byly opravdu na sebe navazující a nebyl moment, kdy by něco důležitého vypadlo, nebo bych nepochopila situaci. Napětí bylo téměř po celou knihu a až do závěru jsem vlastně netušila, co se tam stane. Ano, byly tu nějaké ty klišé scény, jakože mladiství berou záchranu lidí do vlastních rukou, ale vem to čert. Opravdu to bylo tak dobře podáno, že v tomto případě to i oželím. Navíc i epidemie, která vypukne, tak trochu připomíná příběhy se zombíky. A ještě nějakou knihu, co jsem četla, kde to lidi změní, ale nevzpomenu si kterou... Co mě trochu více iritovalo, tak to byly překlepy, ale ne ty úmyslné, které patří ke knize, ale ty překlepy z překladu, které už nikdo neopravil. Chybějící nebo přebývající písmenko a podobně... To u knih nemám ráda a navíc u této, je to do očí bijící...

Co se týče děje, spokojenost největší. Vesmír, bojující lodě, kolonizované planety a přesto jsou lidé stále jen malými objekty, které nemají vyšší smysl. Ve vesmíru se všechno a všichni ztratí. Při čtení jsem měla i ten správný pocit atmosféry, stísněnosti v prostoru, bezmoci, protože záchrana je daleko. Všechno podkreslovaly rozhovory, hlášení lodního počítače, odpočty a podobně...

Abych to shrnula, kniha má své mouchy, ne že ne. Především její chyby v textu (neúmyslné), ale i téma, které není zase tak nové, jen je prostě jinak přetvořené, mladé postavy a tak podobně. Nicméně vše to vyvažuje zpracování, originální vzhled knihy, propracovanost do detailů a celkový pocit po přečtení, který momentálně mám. Brzy by měl vyjít druhý díl. A rozhodně ho musím mít...
 

Trvá mu skoro třicet minut, než se promotá mezi troskami, a to i když mocně skáče v beztíži.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Illuminae
Illuminae
Akta Illuminae
1
Richard Podaný
Sci-fi
2015 originál /2016 překlad
608
CooBoo
978-80-7544-223-9

Anotace Databazeknih.cz:
Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků.
Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.


Kovové cvakání z reproduktorku. Kdo ví něco o zbraních, tyhle zvuky zná. Zásobník. Závěr. Odjistit.

Ukázka z knihy

Informace o autorech

foto: Bustle

Databazeknih.cz: Amie Kaufman - Narodila se v Irsku a vyrůstala Melbourne, Austrálie, kde žije s manželem a jejich psem Jackem. Studovala Irskou historii. Nyní studuje anglickou literaturu a píše eseje o Shakespearovi a Johnsonovi a Boswellovi. Napsala společně s Meagan Spooner trilogii Stourbound, začínající knihou These Broken Stars. V roce 2015 se spojila s Jeyem Kristoffem a napsala světový bestseller Iluminae. Kniha Iluminae je první knihou stejnojmenné trilogie Iluminae, která pokračuje knihami Gemina a Obsidio.

Albatrosmedia.cz: Jay Kristoff - Narodil se v Perthu v Austrálii. Jako dítě rád a často hrál deskové hry a vášnivě četl. Poté vystudoval uměleckou vysokou školu. Nejdříve pracoval v reklamě, ale později se plně ponořil do vlastní literární tvorby. Žije v Melbourne se svou manželkou a psem. Proslavil se především trilogií Nikdynoc a sérií Illuminae, kterou napsal společně s Amie Kaufmanovou.









Knižní téma | Illuminae Files (Akta Illuminae) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-illuminae-files/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Já zoufale vyhlížím Geminu, druhý díl, protože z této knihy jsem maximálně nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem pozadu a Illuminae jsem nečetla, nicméně to určitě napravím. Doufám, že se mi knížka bude líbit. Hodně jsem na ní natěšená kvůli jejímu zpracování :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne