MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 května, 2017

Frost • Oskar Fuchs

středa, května 17, 2017 2 komentáře

Recenzní kniha


Dalším recenzním výtiskem je tentokrát nová fantasy Frost. Je od českého autora o bojovém mágu Zikmundu Frostovi. Příběh se odehrává v naší vlasti a rozhodně nezůstaneme na jednom místě... Budeme hodně cestovat, bojovat, dozvídat se historické podrobnosti a mnoho dalšího. Opět jedno lákadlo z mnoha, splnilo však moje očekávání?

Asi největším pozitivnem knihy je humor a opravdu vysoká čtivost. Už od počátku se celý děj četl velmi dobře a plynule, v podstatě žádné překážky či zdlouhavé popisy, nic co by čtenáře příliš brzdilo nebo mu cpalo do hlavy zbytečnosti. V tomto ohledu veliká spokojenost, protože mít čas, přečtu ji rozhodně za jeden den. Na to, že jde o autorův debut, tak rozhodně palec nahoru a jen tak dál. Jsem příjemně překvapena. Určitě zmíním i formu textu, tedy hlavně hovorové výrazy a sem tam nějaké to sprosté slovo. Mě osobně to vůbec nevadí, ale vy buďte připraveni, pokud máte raději spisovný jazyk:-P

Co se týče samotné magie, o které se tu jedná v podstatě po celou dobu, trošku jsem občas tápala. Moc jsem nechápala její podstatu, protože jsem se při čtení setkala s oživlými mrtvými, kostrami co znovu získaly svůj vzhled a tvar, mluvícími zvířaty či komunikujícími klikami. Přišlo mi to docela vtipné, i když bych potřebovala asi nějaké větší vysvětlení, abych pochopila její možnosti a co všechno způsobuje. Nešlo totiž o mávání nějaké kouzelné hůlky, že ano. To platí i o záporných postavách a o první bitvě. Tak nějak jsem ztratila návaznost, takže asi budu muset vzít knihu ještě jednou do ruky a některé pasáže projet znovu a nějak si to spojit.

Kniha je plná humoru a bojů, samá akce, téměř na každé druhé straně. Prvky fantasy to splňovalo opravdu dostatečně. Hlavní postava vcelku sympatická a pohodová, neviděla jsem na něm nic špatného. Trochu se mi nelíbilo, že všechny ženské postavy byly vykresleny hodně stejně a ne zrovna lichotivě. Hůř než samotný Frost... Na Světu knihy Temnářka zmiňovala, že Zikmund je strašný sukničkář. Z počátku jsem nechápala proč, byla jsem teprve na začátku knihy a nemůžu říct, že bych už takovou literární postavu nepotkala. Došlo mi to až na konci :-D Tam se autor docela rozjel a můžu říct, že kniha (tedy spíše její skoro závěr) není zrovna moc vhodná pro mladší obecenstvo... :-)

Když se ohlédnu zpět, jsem s knihou velmi spokojená. Není to sice na sto procent, ale rozhodně převažují klady nad zápory. Bavilo mě to a určitě vyzkouším i další autorovi knihy, jakmile budou...
 

Pche. Taky umím bejt chytrej, když mám věci nastudovaný z Googlu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Frost
Frost
-
-
Oskar Fuchs
-
Fantasy
2017 originál
168
Epocha
978-80-7557-053-6

Anotace Databazeknih.cz:
Válečný mág Zikmund Frost se místo prohánění sukní musí zase jednou věnovat práci pro Organizaci. Což mimo jiné obnáší eliminaci čarodějů a dalších potvor. Někdo na něj ale přichystal podraz. Zdánlivě běžná akce v brněnském pavilonu Anthropos se proto zvrhne v krvavou lázeň. Aby toho nebylo málo, na scénu přichází opravdu mocný hráč z dávné minulosti. V Býčí skále u Adamova tak po staletích opět zní nejen bušení kladiv, ale i zoufalý křik rituálních lidských obětí. Jisté je, že než Frost zjistí, kdo za tím vším stojí, bude muset vystřílet ještě hodně zásobníků. A taky přivolat posily. Naštěstí ví, kde je hledat. Na historickém pomezí Čech a Moravy stával v bažinách hrad Krotenful. A strážil jej někdo, s kým si skutečně není radno zahrávat.

Odkazy: epocha

Vynechala, zřejmě úmyslně, oslovení římskej zmrde. To považuju za zásadní historickou nepřesnost.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   

Informace o autorovi

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Oskar Fuchs - Narodil se v Lanškrouně a vystudoval střední školu technického zaměření. Po získání maturity se věnuje práci v oboru. Odmala jej fascinovala historie a pověsti rodného města, stejně tak celého bývalého regionu Hřebečsko / Schönhengstgau. Kromě toho má zálibu v mytologii, kynologii, technologiích, vojenství, pravěku, dějinách obecně a černém humoru. Ke psaní se dostal, jak tvrdí, vlastně náhodou. První pokusy zapadaly svým rámcem do čisté fantasy, popřípadě sci-fi, plynule ale přešly mixů, v nichž začal k doplnění akčních prvků využívat reálie a poznatky získané díky svým zálibám.
 

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Epocha.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne