MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 dubna, 2017


Z počátku jsem nevěděla, co si o knize myslet. Úvod byl trošku pomalejší a hůř se mi do něj dostávalo. Čtenář totiž hned z počátku dostává mnoho informací, hlavně názvů a pojmů, ve kterých se ztrácí a tak to působí trochu zmateně. Takže rozjezd knihy byl lehce rozpačitý.

Nejvíc jsem se začetla asi kolem sté stránky, kdy jsem se pak nedokázala odtrhnout. V podstatě jsem ji pak četla jedním dechem a to především díky tomu, že autorka má výborný styl psaní. A to už si někteří určitě ověřili při Divergenci. Veronica Roth dokáže zaujmout a děj má skvěle vymyšlený a propracovaný. Trošku však pokulhává celkový obsah. Při čtení jsem měla takový menší pocit déjà vu a to především díky Cyře. Její schopnosti nejsou rozhodně v nějakém fantasy příběhu popisovány poprvé. A už vůbec ne její životní úděl. Takže je to jako bych si dělala malé opáčko jiné knihy. Co si budeme povídat. Nicméně hledejte v dnešní době originalitu...

Občas jsem trošku pokulhávala v názvech. U některých jsem si téměř lámala jazyk, takže jsem si to nakonec četla po svém :-) Někdy by bylo jednoduší příliš slova neztěžovat, zvlášť, když se v knize vyskytují častěji nebo u jejich prvního výskytu napsat výslovnost :-) Velké plus je za mapku galaxie, která se nachází hned na začátku a kde jsou krásně znázorněny jednotlivé planety a jejich poloha pro lepší představu. Tohle mám na knihách opravdu ráda. Čtenář se pak lépe vyzná v tom, co se autor snaží popisovat.

Jinak co se týče hlavních postav, Cyra a Akos, jsou velmi sympatičtí a typičtí hrdinové, kteří bojují za správnou věc. Oba se povedli a byli to lidé na svém místě. Cyra se mi líbila, přestože neměla jednoduchý život, tak dokázala být silná ženská postava a to já mám ráda. Ne takové ty ječivé slabošky, které musí pořád někdo zachraňovat. Ke konci se dozvídáme o ní docela pikantní detaily, takže jsem zvědavá, co si autorka nachystala. Zde, u hlavních postav, se musím ještě pozastavit, kniha je tedy vyprávěná ze dvou pohledů. A je zvláštní, což teď v poslední době vídám často, že pohled Cyry je vyprávěn v první osobě a vypravěčem je ona sama a pohled Akose je ve třetí osobě, takže je vyprávěn jakoby třetí osobou. Nevím čím to je, zda tím, aby čtenář jednotlivé pohledy lépe rozeznával. Každopádně je to při čtení trošku jiné :-)

Celkově se mi kniha velice líbila, mínus dávám hlavně za ten začátek a za ty předvídatelné a neoriginální věci, kterých nebylo zrovna málo. Spoustu toho totiž čtenář odhadne téměř ihned a tak se nekonají žádná překvapení. Ale na druhou stranu se to výborně četlo a dokázalo mě to zaujmout. Zatím knize dávám čtyři hvězdičky a jsem natěšená, co bude dál. Jen se budu modlit, aby to Veronica celé nepokazila jako u Divergence, kdy poslední díl byl ten nejhorší...
 


Musím přiznat, že podobností s jinými knihami bylo opravdu hodně. Například Divergence (vytvořený systém společnosti) a Jsem roztříštěná (Cyřiny schopnosti a problémy s nimi spojené). Spousta velice podobných detailů. Boje v aréně mi zase přišly stejné jako bitva v Rudé královně. A mnoho dalšího. Ale nechci knihu hodnotit jen na základě podobností. I když veliká originalita knize chybí, přesto je to krásná myšlenka, dobře vymyšlený systém světa a napsané to bylo také zajímavě. Snad se u druhého dílu autorka zlepší...


Takže na povídačkách o kolonii exulantů něco je. Vůbec poprvé jsem v ní nevnímala hrozbu, ale... naději.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Čáry života
Carve The Mark
Čáry života
1
Veronica Roth
Tomáš Bíla
Fantasy
2017 originál /2017 překlad
424
CooBoo
978-80-7544-267-3

Anotace Databazeknih.cz:
Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, kde mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Akos a Cyra jsou pro ten svůj zneužíváni. Cyra má dar bolesti a síly a její bratr, tyran vládnoucí celému válečnickému národu, její sílu používá k tyranizování nepřátel. Akos pochází z mírumilovného národa a pro rodinu by obětoval i vlastní život. Dokáže si Cyra s Akosem navzájem pomoci, nebo přinese jeden druhému zkázu?


Nikdy nečekal, že se k němu někdo z Thuvhe bude takhle hlásit. Vlastně čekal spíš pravý opak.


Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Huffington Post

Databazeknih.cz: Veronica Roth se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Když kniha vyšla a bylo kolem ní takové velké haló, tak jsem si ji původně chtěla pořídit, ale teď s odstupem času mě nijak netrápí, že ji nemám. :D Jak teď nemám na to čtení čas, tak si musím vytvářet priority... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jelikož doma nemám ani původní triologii, tak si Čáry života pořizovat nebudu. Pokud by se mi zase naskytla možnost si jí vypůjčit, nebudu proti, ale do kupování se nehrnu.
    Povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká recenze, Luci :) Když kniha vycházela, docela mě zajímala, ale postupem času jsem přišla na to, že by to pro mě asi nebylo. Nicméně jsem ráda, že sis ji i přes předvídatelnost (která mě štve vždycky nehorázně!) hezky užila. Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji, ano, nakonec se mi libila, i kdyz chapu, ze spouste lidi to nevyhovuje... jsem ja to ale zmatena duse... :-P

      Vymazat
  4. Všichni se na tuhle knihu těšili, ale já jsem zatím pořád na vážkách. Zvlášť, když je tam hodně předvídatelných věcí, to mi dost často kazí chuť na čtení :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo, kazdemu se kniha libit nemuze... ale ja jsem tentokrat kladny tym :-)

      Vymazat
  5. S Divergencí u mě autorka pohořela, přesto jí chci dát další šanci s Čárami života :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvni dil Divergence se mi libil, pak uz to bylo slabsi...

      Vymazat
  6. Já jsem na tuhle knížku strašně zvědavá, protože Divergenci jsem zvládla skousnout asi tak... jeden díl?... a dál to zkrátka nešlo. Od té doby mi Veronica vrtá hlavou a doufám, že v tomto případě si u mě reputaci napraví :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ani nevim poradne proc, ale tato kniha se mi proste libi... nejak si me dokazala ziskat..

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne