MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 března, 2017

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Zrada je druhým dílem této série a tak se vracím zpět do dalšího dystopického světa, který po několika válkách není zrovna v nejlepší 'formě'. Lidé se snaží zvrátit následky zničení planety a kvůli tomu se snižují k docela odporným věcem. Snaží se najít nové studenty, ze kterých jednou budou osoby, které planetě pomohou. Ale způsob jakým se o to snaží nemá s lidstvím nic společného.

Život na univerzitě začíná být čím dál složitější a nebezpečí číhá na každém kroku. Alespoň tak to má vypadat. Hlavní postavy neví komu mohou věřit ve svém okolí a tak je těžké podnikat jakékoli kroky. Bohužel ale při čtení jsem neměla zrovna největší pocit nebezpečí či útlaku, tak to obvykle bývá u knih tohoto typu. Všechno dění mi přišlo poněkud jednoduché a jednotvárné. V některých situacích by člověku musela pumpovat krev v žilách, vzhledem k tomu, co se tam dělo. Autorka popisuje Ciiny situace docela živě, ale žádný adrenalin a napětí u toho moc nečekejte...

Pokud bych se měla zamyslet na dějem, tak ten je více než lákavý a zajímavý. Téma povstání lidu, kvůli tomu, že je vůdci utlačují, není nic nového. Takže nečekejte žádné novinky. Trochu mi uniká logika celého příběhu, proč se vlastně se studenty zachází tak, jak je popisováno. Tedy tvrdá výuka, snaha o získání těch nejlepších jedinců, to chápu, ale když přijde neúspěch, to mi moc chytré nepřipadá. Je to sice hlavním problémem celého příběhu, proto se to tam vlastně řeší, ale to neznamená, že mi to přijde příliš reálné... Navíc se o tomto světě a životě v něm také mnoho nedozvídáme. V podstatě víme jen o pár oblastech a lidech okolo univerzity, ale tím výčet celého světa v té době končí...

Autorka má zvláštní styl psaní, přestože se velice dobře čte a celé je to po stránce slovní zásoby velice dobré, čtivé a zajímavé, mám pocit, že neumí příliš napínat děj a využívat nějakých větších zvratů. Možná je to v této knize i dáno tím, že je to jen výplň mezi prvním dílem a tím nadcházejícím, to já nevím. Ale pro mě tato kniha byla slabší než ta předchozí. Tím nechci říct, že by to bylo strašné nebo tak něco, za přečtení jsem ráda a líbilo se mi to (a určitě se ráda dozvím, jak to celé dopadne), ale už mám přečtených několik příběhů na podobné téma, především těch dystopických a tato kniha rozhodně nepatří mezi nějaké trháky... Srovnávání s Hunger Games je zde naprosto zbytečné.

Takže pokud hledáte nenáročnou četbu, která nebude příliš zaměstnávat váš mozek, zajímá vás život v téměř zničeném světě, kde se lidé nepoučili a stejně si jdou stále po krku, tak po knize sáhněte a zkuste ji. Je to lehké čtivo, které vás určitě nezklame.


Kdysi to muselo být nádherné místo, všude zelená tráva a barevné květiny. To, co tu rostlo teď, mělo nezdravě hnědou barvu, ačkoli sem tam jsem zahlédla zdravé trsy červeného jetele.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Zrada
Independent Study
Univerzita výjimečných
2
Joelle Charbonneau
Alžběta Kalinová
Sci-fi
2014 originál / 2017 překlad
296
Fragment
978-80-253-3086-9

Anotace Databazeknih.cz:
Cie se podařilo zvládnout náročné zkoušky a prožívá své první dny na univerzitě v Tosu. Vzpomínky na brutální testování, při kterém umírali lidé, ji však děsí ze spaní. Ostatní studenti, kterým vymazali paměť, žijí v blahé nevědomosti. Cia však ví své. Ve snaze odhalit odpornou pravdu o vražedných praktikách nejvyšších vládních úředníků vystavuje sebe i své blízké velkému nebezpečí. Zrádci, kteří usilují o moc, a nehodlají se jen tak vzdát, už totiž tuší, že Cia ví víc, než by měla…

Odkazy: arara

Kde koupit knihu

http://www.arara.cz/product/637353

Ačkoli mě pronásledovaly noční můry, dosud jsem se snažila na čas strávený v té ocelové kleci nemyslet. Ani na pomstu, po níž jsem tolik prahla, když jsem se dostala ven.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: YouTube
 

Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Arara.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Jak vyšel první díl, tak jsem měla sérii v plánu, ale jak už od té doby uběhlo tolik času, nějak mě to přešlo. :D Uvidím, třeba se k sérii někdy dostanu, ale zatím na pořadu dne určitě není...

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne