MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 března, 2017

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Meme z dílny Book Chick City...

 
Hodina po půlnoci (1.3.)
Francie, advent 1811
Dcera pařížského notáře Fabiena Maréchalová spěchá za umírajícím otcem, riskuje cestu za tmy a její kočár je v husté vánici přepaden. Dívka vyvázne jen o vlásek a po návratu domů zjišťuje, že přepadení kdosi objednal. Její život se od základu mění. Rodný dům, v němž žije s tetou Honorií a macechou Mathildou, pro ni přestává být bezpečným útočištěm. Fabiena krůček po krůčku rozplétá síť politických i milostných intrik, sahajících hluboko do minulosti. Nakonec narazí i na pečlivě skrývané rodinné tajemství, jehož prozrazení vyvolá sérii zločinů.
Největší Fabieninou oporou je poručík husarů Julien Leblanc, ale jak se ukáže, ani jeho minulost není zcela bez vady.
Přichází rok 1812, francouzská armáda vyráží na dlouhé tažení do Ruska a Fabiena ztrácí přátele i ochránce. Opouští Paříž a uchyluje se na venkov. Zdecimovaná Napoleonova armáda se vrací domů a válka se přesouvá na území Francie…


Alan Turing: Enigma (5.3.)
Alan Turing se zapsal do historie jako vynikající matematik a zakladatel moderní informatiky, jehož práce na prolomení německých kódů rozhodujícím způsobem ovlivnila průběh druhé světové války. Ještě před válkou přišel s konceptem univerzálního stroje, jenž se v roce 1945 zhmotnil do prvního návrhu programovatelného počítače. Turingův smělý rozlet na prahu počítačové éry však v roce 1952 zastavilo odhalení jeho homosexuality, které z něj učinilo kriminálního odsouzence a vystavilo ho ponižujícímu zacházení. Turing, ostudně zavržený okolím, svůj život o dva roky později dobrovolně ukončil a Velká Británie tak ztratila jednoho ze svých největších vědců a myslitelů. Obsáhlá, zevrubná biografie se opírá o bohatý poznámkový aparát, text doplňuje fotografická příloha.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. To jsem nevedela, ze byl gay a zabil se krz to. Chudak:(. Radsi nechci vedet, co mu delali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já viděla film, takže vím, co mě zhruba čeká. Teď je otázkou, o kolik víc toho bude v knize...

      Vymazat
  2. Já se v březnu chystám jen na druhý díl Časodějů, pokud nenarazím ještě na něco, co mě zláká. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani nezačala, protože z těch sérii už blázním :-D

      Vymazat
  3. Abych pravdu řekla, na historickou literaturu zas tak moc nejsem. Enigmu znám, ale s první knížkou se setkávám prvně a paradoxně musím říct, že i přes to, co jsem tvrdila v minulé větě, vypadá jako slušné lákadlo i pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase nečtu romány, jen v podobě historického románu. Ne v moderní době :-)

      Vymazat
  4. Na Enigmu se chci nejdřive podívat a pak možná sáhnu i po knize! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Ať se knihy líbí, ani jedna mi nic neříká :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Enigma vypadá skutečně zajímavě... ne, vůbec mě neupoutala obálka :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne