MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 února, 2017


Při psaní poslední recenze jsem měla dost vážný problém s hodnocením. Nebyla jsem schopná vymyslet, co pro mě kniha znamenala. Možná jsem to vyjádřila dobře slovy, ale konečný ortel byl hodně náročný a nakonec jsem hvězdičkové hodnocení dala dohromady. Nicméně mě to dovedlo k myšlence a o tom je tento článek.

Samozřejmě bych to nebyla já, abych to hned nevykřičela do světa pomocí facebookového statusu :-) První reakce byla od Adris, která mi sdělila, že hodnocení u recenzí dávno zrušila. A to mě dovedlo k dumání, co vlastně čtenáře na recenzích zaujme nejvíce. Abych se přiznala, mě osobně na první pohled zaujme právě to hodnocení. Je to takové měřítko, od kterého se obvykle odpíchnu. Abych věděla, zda je kniha dobrá nebo ne. Pak už je druhá věc, jestli si recenzi stihnu přečíst úplně celou.


Bohužel posledních pár měsíců to mám v práci takové těžké, takže moc času nemám na čtení knih, blogování, ani pomalu nic jiného, natož abych četla u všech blogerů kompletní recenze. Obvykle stačím projít akorát své oblíbence. Proto je pro mě hodnocení důležité. Vím, jsem hrozná, nedocením tím práci ostatních, ale já doufám, že se to brzy spraví a já budu schopná fungovat jako dříve. Ráda bych totiž měla možnost obíhat více blogů a sledovat knižní dění. Protože to vidím každý den, jak to upadá a nejen u mě. Když jsem začínala s blogem, bylo tolik aktivních lidí, zajímavých článků a co teprve soutěží... Ale jak vidím, každým rokem je to s časem horší a někdy mám obavu nad úpadkem naší komunity... :-(

(obrázky z googlu)

Není tedy ta naše práce tak trochu zbytečná? Někdy mám trochu pocit, že si ty blogy návštěvujeme všichni navzájem :-) Zajímalo by mě tedy, jak to máte vy s recenzemi, které čtete na jiných blozích. Čtete je poctivě celé, zajímá vás text nebo hodnocení? Jaký dojem na vás dělá recenze, kde najdete jen kritiku, ale žádné body?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

28 komentářů:

  1. Recenze čtu, ale jen od svých "vytipovaných blogerů" a od těch, o kterých vám, že se snaží vyvarovat spoilerů. Nicméně nezapírám, že recenze čtu opravdu poskrovnu. Co se týče závěrečného hodnocení, tak já jsem jedině pro, protože i z něj se dá odhadnout, jak si kniha opravdu stojí, nikdy bych ho nerušila, je to hloupost. A jak říkáš, když nemám čas číst recenzi, kouknu aspoň na hodnocení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja bych rekla, ze ne vzdy to z textu jde vycist, ten konecny nazor...

      Vymazat
  2. Jde o to, jestli te to bavi. I kdyby to nikdo necetl. To je asi takovy klic ke vsemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je jasny, jen me zajimalo, co je prvni vec, na kterou se vsichni divaji... :-)

      Vymazat
  3. Recenze čtu celé, poctivě. Ovšem kolikrát nemám čas a žádného z mých oblíbených blogerů nenavštívím poměrně dlouho.
    Hvězdičkové hodnocení jako takové nemám v plánu rušit. Přece jen po přečtení knihu hodnotím pomocí hvězd na cbdb a databázi, tak si myslím, že je dobré ty hvězdy dodat i pod recenzi.
    Nicméně je to každého věc jestli v recenzi použije ke zhodnocení hvězdy, procenta a nebo to nechá bez.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je jasne, ze kazdy si to muze delat po svem, me hlavne zajimal nazor ostatnich, cemu davaji prednost :-)

      Vymazat
  4. Hm, tak to je zajímavé, u mě jsou totiž recenze na prvním místě a myslím, že by to tak v blogosféře i mělo být. Jsou, jako asi jediné, zrojem smysluplných informací, které mě obvykle přesvědčí nebo naopak odradí si knihu definitivně koupit. Samozřejmě, že se nerozhoduji jen na základě recenzí, ale většinou mám něco vyhlédlého, a když to zrovna není tutovka (oblíbený autor, recenzní výtisk, kniha, kterou prostě vím, že chci na 100%), tak mrknu na pár recenzí a pokud jsou dostatečně objektivní, což by měly být a dozvím se tam, jaký je děj, postavy, atmosféra, styl psaní případně co se dotyčnému na knize líbilo nebo naopak nelíbilo, pomůže mi to se rozhodnout...
    Samozřejmě, že si ráda čas od času počtu o tom, co kdo zrovna čte, co si koupil nového nebo se zasměju u nějakého tagu, stěžejní jsou pro mě ale rozhodně recenze, podle kterých poznám i dobrý blog. Podobně přínosné jsou pro mě i měsíční shrnutí přečtených knih, kde ráda vidím právě zhuštěnou informaci a hvězdičkové hodnocení :)
    A nemyslím si, že blogosféra upadá, naopak, nové blogy stále přibývají, myslím jen, že není v našich silách sledovat vše, proto máme každý svůj oblíbený blog/blogy, na který/é se rádi vracíme :)
    To bylo vyčerpávající :D
    Měj se krásně a ať už budeš do recenzí zařazovat hvězdičková hodnocení či nikoliv, rozhodně s nimi nepřestávej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji :-)
      jde jen o takovy pruzkum, dalo by se rict :-)
      ja se snazim cist recenze, ale nekteri to pisou tak strasne dlouhe... :-P

      Vymazat
  5. Dať dokopy zmysluplné hodnotenie je niekedy naozaj ťažké. Väčšinou po dočítaní knihy mám taký pocit, ako vysoké hodnotenie jej chcem dať, ale keď sa ho snažím nejako logicky odôvodniť, často mi to nejde :D Potom mám tiež problém s tým, že porovnávam knihy, ktorým som udelila rovnaké hodnotenie. Niektorým knihám dám 4 hviezdičky aj keď som z nich nebola unesená, lebo viem, že sú dobre napísané a premyslené atď. aj keď mňa za srdce nechytili. Iným dám 4 hviezdičky aj keď možno ich kvalita nie je najvyššia, ale bavili ma. Bohužiaľ, ostatní tento môj pocit nemajú, a tak im možno takéto hodnotenie nič nepovie. Ale napriek tomu sa od hviezdičkového hodnotenia iných odrážam.

    Čo sa týka čítania a písania recenzií, tam je to u mňa tiež zložité. Čítam väčšinou recenzie na to, nad čím váham alebo na to, čo už som čítala, lebo chcem vedieť názor ostatných. Ale takmer nikdy nečítam o niečom, čo vôbec nepoznám. Väčšinu nových kníh spoznávam z iných článkov či videí na youtube.

    A čo sa písania týka, to milujem a zároveň nenávidím. Recenzie tvoria veľkú časť môjho blogu, no mne samej prídu také nudné a neúplné. Chcela by som viac hovoriť o detailoch deja a tak ako to robia ľudia na youtube tam zaradiť spoilerovú sekciu, kde by som mohla jasne povedať čo sa mi páčilo a čo nie. V recenzii, kde sa človek snaží neprezradiť nič z deja je všetko také strohé a všeobecné. Ale neviem, ako by som na blogu takúto sekciu zaradila. Ako súčasť recenzie? Ako samotný článok? Čítal by to niekto?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak, nekdy sepsat recenzi je dosta zapeklita vec...
      nicmene spoilery muzes zaradit i do recenze, abys spustila odezvu ctenaru... staci ji poradne oznacit - zacatek i konec - a ten kdo to nechce cist nemusi... ale jsou i jine moznosti, oznacis cast se spoilerem a pismo udelas v barve pozadi, takze ten, kdo to cist chces si proste dany ozanceny usek vybere mysi a oznaci :-)

      Vymazat
  6. S hodnocením mám poslední dobou taky strašné problémy a když se potom ohlédnu zpět, tak se mi zdá, že jsem knihu možná ohodnotila o hvězdičku víc.. takže asi přemýšlím že bych zvedla hodnocení na desítku a ne na pět :P
    Jinak přečtu si recenze na ty knihy, co mě zaujmou nebo mám v plánu si je přečíst a hvězdičkové ohodnocení mě zajímá se všeho nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky obcas zpetne premyslim, jestli sjem neco nemela hodnotit jinak... a vic hvezdicek nebo pulky dat nemuzu, pak by mi nesedelo hodnoceni na databazich...

      Vymazat
  7. Já sama recenze hojněji píšu, než abych je četla (a pak mám tendenci si stěžovat, že jsou recenze, ač nejpracnější, suverénně nejméně navštěvovanými články, ehm). Poslední dobou jsou recenze v podstatě alfou a omegou mého blogu. Většina tagů a podobných řetězových věcí, co se objeví vždy na stovce blogů najednou už mě tak nějak přešly a nenavštěvuji je moc ani jinde. Recenze čtu, ale pouze u svých oblíbenců u kterých vím, že je recenze smysluplná a že mám s autorem buď podobný vkus, nebo dokážu odhadnout, že se mi knížka bude líbit na základě jeho hodnocení. Procentuální, nebo hvězdičkové hodnocení je pro mě stěžejní (mám radši právě procenta, případně hvězdičky s půlhvězdičkami), protože mezi například 3,5 a 4 * je dle mého názoru propastný rozdíl. Rozhodně bych ho tedy nevyřazovala všude. Pokud se prostě nejde rozhodonout, lze ho ojediněle nahradit zhodnocením slovním právě s poznámkou, že je těžké, nebo dokonce nemožné použít čísla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. skvely nazor :-) mamm to tak nejak podobne
      a co se tyce tagu, na takove typy clanku uz jsem docela stara, pokud by to bylo neco hodne zajimaveho, ale jinak uz me to nebavi psat...

      Vymazat
  8. taky se vyhybam recenzim na knihy, ktere budu brzy cist, nechci byt ovlivnena...

    OdpovědětVymazat
  9. S tím souhlasím do puntíku a do písmene, ale...
    Pro mě je psaní recenzí vždycky oříšek a ještě těžší je dát dohromady hvězdičkové hodnocení, ale abych pravdu řekla, stejně jako ty se od nich tak nějak odpichuju. Takže za mě určitě ano, jen ať zůstane... ale kdo je má vymýšlet, že?
    S tou aktivitou je to fakt a byly časy, kdy neuplynul den, aniž bych nepřemýšlela nad stejnou otázkou: "Není to všechno vlastně zbytečné Pro koho to dělám?" Ale nakonec jsem došla k jednoduché odpovědi: dělám to pro sebe. A u toho taky zůstanu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mám občas pocit, že si čteme blogy jenom navzájem. Recenze čtu poctivě celé, ale i tak si to bez nějakého závěrečného hvězdičkového hodnocení nedokážu představit. Ovšem čtu je jen v případě, že už jsem knihu četla nebo když ji neznám. Pokud jsem nečetla a mám ji doma, tak recenze jiných zpravidla nečtu. Navíc, jak píše Bára, čtu většinou jen recenze pár blogerů, u nichž se nemusím bát spoilerů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že mají většinou všichni stejný názor :-)

      Vymazat
  11. Přiznám se, že občas recenzi spíš projedu očima. Ono je to docela časově náročné číst poctivě každý článek, když chci za večer projít co nejvíce oblíbených blogů. Samozřejmě taky záleží na tom, jak moc se o recenzovanou knížku zajímám.
    Hodnocení pomocí hvězdiček nebo procent je pro mě vážně důležité. I když si přečtu celou recenzi, potřebuju ještě takový závěrečný ortel, abych si udělala o názoru blogera jasný názor.
    Těžko říct, pro koho píšu recenze. I kdyby to bylo třeba jen pro vás ostatní, doufám, že díky mojí recenzi vás daná kniha zaujme, nebo se o ní aspoň dozvíte něco víc :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já si vetšinou nejprve recenzi proskenuji očima a okouknu hodnocení. Pokud mě zaujme, tak si ji přečtu celou. Taky si dost ráda vyhledávám recenze knih, které si chystám přečíst, či o nich uvažuji, protože mi pomáhají ujasnit si, zda o knihu skutečně stojím.. :)

    Jinak hodnocení a závěrečné slovo má pro mne téměř největší význam, protože mi pomáhá sesumírovat si dojmy z recenze a utřídit si v hlavě, zda skutečně o knihu stojím. Taky jsem toho názoru, že na každé, byť sebe špatné knize bychom se měli snažit najít i něco pěkného a vypíchnout to, protože to co se nelíbí nám se může líbit dalšímu čtenáři.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. U mě je to tak, že čím víc dojmů z knihy, tím delší recenze a to se ještě kolikrát dost krotím a umazávám třeba celé odstavce. Dlouhé články jsou možná do jisté míry odrazující, ale na druhou stranu je fakt, že od člověka, jehož recenze se mi líbí a jehož názor mě zajímá, si i ten dlouhej článek ráda přečtu. Ano, recenze jsou pro mě důležité, ale musí být kvalitní a to už je na posouzení každého jednotlivce, jakou kvalitu uzná za dostačující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty mivas docela dlouhe recenze, ale zase se pekne ctou... :-)
      ale jak rikas, zalezi na tom, co autor v recenzi vsechno napise...

      Vymazat
  14. Tohle je velmi zajímavý článek, nějak mi unikl, tak se zapojuji až dnes. Dobrý postřeh, také mám pocit, že si ty články čteme potažmo navštěvujeme sami. Jen takový ten náš okruh blogerů, co se nejvíce známe. Mám také na blogu své oblíbené stálice, které navštěvuji a oni mě. Ale nemyslím si, že jsou to jediní návštěvníci. Podle statistik je těch prokliků víc, otázkou je, jestli to ti lidé vůbec čtou. To, že jim to nestojí za komentář, to je věc druhá, vzhledem k tomu, když na konec ani nedojdou. Je to smutné, ale pořád věřím, že jsou tací, co to čtou i když třeba nekomentují....těžko ale říct.

    K té druhé věci. Já recenze čtu...jak kdy a jak co. U svých oblíbených se opravdu poctivě snažím číst celé recenze i články. Ale samozřejmě se také stane, že mě ta recenze prostě nechytne, přijde mi třeba zbytečně obsáhlá, tak přeskakuji. Ale co tedy čtu celé, je takový ten odstavec s dojmem z knihy nebo poslední odstavec, kde to pisatel shrne. Nejraději mám prostě ten pocit ze čtení, dá mi mnohem víc než celá ta recenze. Někdy mě chytne jindy ne.

    Je teď strašně hektická doba a bohužel čas není ani na to jednoduché přečtení krátkého článku, vše je uspěchané a ukňučené. Škoda.

    Sama se snažím psát výstižně, ale ne vždy se daří, ne vždy je to sympaticky krátké, tak aby to všichni dočetli do konce. Je to těžké. Ale zase si říkám, že koho ten názor zajímá, ten to dočte. A i kdyby to měl být jeden člověk, tak aspoň tak.

    Pěkné zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
  15. jooo a hvězdičkové hodnocení určitě ano, já na něj koukám a ještě jsem ho obohatila o procenta.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne