MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 prosince, 2016


Když se mi do ruky dostal první díl, nechápala jsem všechen ten povyk. I když jsem knihu hodnotila docela dobře, přesto se mi zdála slabší. Jsem tedy velice potěšena, že čtením nových pokračování zjišťuji, že autorka se neuvěřitelně zlepšuje. Pokud vím, Skleněný trůn měla být její prvotina a podle toho to tak i vypadá. Ale po dočtení Královny stínů těch nedostatků tak nesmírně ubývá, že ji začínám mít více a více v oblibě.

Jako obvykle, když se člověk vrací k nějaké sérii po měsících čtení jiných knih, musela jsem se více rozpomínat, abych se chytila. Rozhodně je velkým plus v této knize i mapa, která mi nejednou pomohla si uvědomit, o jakém místě je vlastně řeč. Podle mého mínění by to měla být povinnost pro všechny knihy tohoto typu.

Každopádně postavy byly všechny skvělé. Moc se mi zamlouvá jejich vývoj zároveň s tím, jak se posouvá příběh. Aelin se konečně vybarvuje a dokáže být stejně krutá a přísná, tak jako slabá a ženská. Rozhodně se stává takovou tou vysněnou hrdinkou, která na každé stránce nepotřebuje pomocnou ruku nějakého překrásného hrdiny. Jupí. (Přeskočme závěr, tam to bylo trochu moc přecitlivělé u všech...) Trochu mě překvapil Jeřáb. V předchozí knize působil jako 'tvrďák' bez pocitů, které by projevoval navenek. Postava, která je bojovníkem se vším všudy. Tady tomu ale bylo trochu jinak. Pro mě byl najednou nějak moc emocionální a 'lidský'... Když nad tím přemýšlím, celkově si autorka užívala i romantických zápletek různých postav, které trochu zastiňovaly hlavní děj. Ale budiž. I tak jsem to zvládla :-)

Co se týče děje, rozhodně jsem byla mile překvapena vším, co se stalo. Nebylo toho málo, i když začátek byl docela zdlouhavý a vypracovaný dopodrobna. Dostat se přes to chtělo špetku trpělivosti. Autorka to měla výborně promyšlené a i když mi některé věci přišly zbytečné, ke konci mě vyvedla z omylu, protože všechno mělo svůj smysl a řád. Skoro jako nějaká detektivka :-D

Co bych ale vytkla bylo, že některé potyčky skončily příliš rychle, takže jsem přicházela o nějaké větší napětí. Navíc i konec byl neuvěřitelně nemilosrdně posunován vpřed šílenou rychlostí. Celou knihu jsme čelili všemu možnému a čekali, co autorka vysype z rukávu, když už napsala tak dlouho knihu, aby k závěru začala rychle vyhazovat všechny trumfy, psala hodně krátké kapitoly a najednou bum a je konec. Takže závěr mi přišel příliš rychle ukončený. Asi tím původně bylo zamýšleno zrychlení krevního oběhu a adrenalin, protože všichni čekají, co se v té smršti bude dít... Navíc jsem i mírně na rozpacích z toho, jak to nakonec působí všechno tak nějak pohádkově, protože ať se před hrdiny postaví jakákoli překážka, nikdy není dostatečně těžká, aby ji nezdolali.

Nicméně, když přehlédnu občasné překlepy, které kazí dojem, tak kniha se mi velice líbila. Výborně se četla díky svému stylu a navíc všechny ty promyšlené maličkosti... Je tu vidět mnohonásobné zlepšení a pokrok. Rozhodně jsem si tuto sérii velice oblíbila (především díky Dědičce ohně a Královně stínů) a jen tak ji nepustím... Už se těším na pokračování i chystané novely.
 

Stala se vířícím oblakem smrti, královnou stínů a tito muži byli už předem mrtví.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Královna stínů
Queen of Shadows
Skleněný trůn
4
Sarah J. Maas
Ivana Svobodová
Fantasy
2015 originál /2016 překlad
656
CooBoo
978-80-7544-218-5

Anotace Databazeknih.cz:
Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.


Stěna noci je strhla zpět, ale oni se jí nenechali ovládnout.
Temnota zaváhala.
A v tu chvíli z nich vytryskla moc.

Ukázka z knihy

Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. 





Knižní téma | Throne of Glass (Skleněný trůn) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Tak dojem "urychlenosti" konce jsem teda nemela a romantiku zas ja muzu:D. Jinak jsem rada, ze se ti libila;).

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem nečetla, ale navnadila jsi mne! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Už se na ní fakt musím vrhnout, závidím, že už ji máš přečtenou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nezáviď, já teď musím dlouze čekat na další díl :-)

      Vymazat
  4. Už se na ni neskutečně těším! O Vánocích se na ni vrhnu! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám ráda, když je každý díl lepší a lepší. Je fakt, že tuto sérii jsem ještě nečetla :p

    OdpovědětVymazat
  6. Na knížku se straaašně těším! :D Chtěla jsem ji číst už tenhle rok, ale to už (kvůli zkouškám) nestihnu :) Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne