MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 listopadu, 2016


Jelikož už brzy budu mít doma Winter, čtvrtý díl Měsíčních kronik, bylo načase oprášit i Nejkrásnější a dát si dohromady dalších pár informací. Tato malinká novelka je jen takové spojení mezi třetím a čtvrtým dílem, v podstatě takové zaplnění mezery. Už podle názvu na obálce je jasné, že jde převážně o život královny Levany.

Vše začíná na Měsíci, když je Levaně teprve patnáct let. Po pár stranách je jasné, čeho se kniha bude patrně týkat a víceméně to tak funguje po celý čas. Novela je rozdělena na takové dvě pomyslné části. V té první se vše točí okolo ní, to jak se chová, co dělá, její dospívání a jaké to má následky. Seznamujeme se s její rodinou, jejích sestrou a s tím, jak chladní všichni jsou, bezcitní a v Levanině případě snad i u duševně choří. Většinu času mi docela lezla na nervy, to její ubohé chování a neustálé myšlenky člověka, který to v hlavě nemá očividně v pořádku. A to trvalo téměř celou dobu...

Druhá pomyslná část se týká jejího vývoje, toho, co se děje na Měsíci, co všechno Levana vymyslela a zosnovala. Navíc se tu zmiňují postavy z předchozích dílů. Především ty důležité a ukazují šiřší návaznost a to, jak spolu všichni souvisí. Takže na jednu stranu mě čtení otravovalo, protože se to dalo přirovnávat k zvláštní až chorobně divné romanci, na stranu druhou mi to osvěžilo dění předchozích knih a osvětlilo, jak se všechny postavy vlastně už v minulosti hodně ovlivnily.

Ale abych řekla pravdu, tohle byla opravdu jen slabá náhražka Měsíčních kronik. Bylo by mnohem lepší, kdyby se tu neřešil Levanin ubohý život tak do podrobna, ale kdyby se více řešila politika, pletichy a tajnosti Měsíce. Proto se těším na Winter, až si zlepším chuť :-)


Skrýval se za těmi slovy další význam, něco, co doteď nemohl vyslovit? Toužil snad po ní stejně jako ona po něm?

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nejkrásnější
Fairest
Měsíční kroniky
3.5 (doplňující mězi 3. a 4. dílem)
Marissa Meyer
Jana Zejmanová
Fantasy s prvky sci-fi
2015 originál /2015 překlad
192
Egmont
978-80-252-2206-5
Anotace Databazeknih.cz:
Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.


Levana se za ním dívala a zatínala třesoucí se ruce v pěst, než vyrazila k hlavnímu schodišti. Připadala si, že utíká. Že se vzdává.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Writers Write

Databazeknih.cz: Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.




Knižní téma | Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Souhlasím s tebou, Nejkrásnější se Měsíčních kronikám prostě nevyrovná.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak se asi budu muset podívat na Měsíční kroniky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavne tohle necti jako prvni :-D Ale jinak tomu podlehnes...

      Vymazat
  3. Knihu zrovna čtu a pak se hned pustím do Winter (včera mi konečně přišla, takže už se na ni klepu :D). Zatím jsem před polovinou a vůbec to není špatné, ale samozřejmě tam chybí ta akce a skvělé postavy z ostatních dílů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na Winter tesim. Mam ji domluvenou na recenzi, ale zatim ji porad nemaji skladem :-(

      Vymazat
  4. Nejkrásnější prostě musí být i moje :3
    Ač je Levana záporák, strašně jsem si ji oblíbila a chci se o jejím příběhu dozvědět více, takže Nejkrásnější je jasná :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejde o to, jaky je zaporak, ale o to, jak je kniha napsana

      Vymazat
  5. To je ten problém s novelama. Není tam dopodrobna rozebráno to, co bychom chtěli :(

    OdpovědětVymazat
  6. Mám z tejto knihy trochu zmiešané pocity. Lebo je dobré, že sme sa dozvedeli niečo viac o Levane a o tom, čo sa s ňou stalo predtým než sme ju spoznali atď. ale zvyšku série sa to nikdy nevyrovná a aj keď jej príbeh je miestami smutný, jej správanie to neospravedlňuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nejak. Souhlasim, sice bylo hezke objasnit nejake detaily ohledne Levany, ale jinak me to moc nebavilo...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne