MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 října, 2016


Recenzní e-kniha


V momentě, kdy jsem se rozhodla pro vybrání recenzního e-booku, byl největším problémem žánr. Potřebovala jsem už změnu a vyměnit fantasy za něco jiného. Projížděla jsem detektivky, thrillery, dokonce i horory, které nemám moc ráda. Nakonec mi do oka padla tato kniha, která se už dříve docela probírala. Anotace byla zajímavá a přestože působila trochu tajemně a tak trochu i strašidelně, nakonec jsem do ní šla.

Z počátku je to spíše takové vyprávění o minulosti hlavní hrdinky. Její problémy, neschopnost se zařadit do společnosti a podobně. Což by nebylo nijak zvláštní, kdyby to nepůsobilo jako absolutní pubertální výlevy středoškolačky. A přitom je to člověk s třicítkou na krku. Takže první polovina působila trochu rozpačitě a já měla obavu, co z toho nakonec bude.

I další hlavní postavy řešily převážně minulost a místy mi připadalo, že jsou snad všichni duševně omezení. I Leonora dokázala být pěkně otravná. Především ve chvílích, kdy si sama nedokázala postavit hlavu a nechala se, jak se říká, strhnout davem i ke špatnostem. A to mě na ní docela vadilo. V jednu chvíli to byl totální slaboch a pak najednou sebrala odvahu a byla neohrožená hrdinka...

V druhé polovině se však vyprávění pěkně rozjíždí. Prolíná se současnost s tím, co se stalo. Leonora se po nehodě snaží rozpomenout na to, co se událo předtím. A tím začíná opravdové napětí. Chvílemi jsem byla docela zmatená, netušila jsem kdo je za všechno zodpovědný. Měla jsem spadeno na jednu z postav, ale nakonec jsem byla vyvedena z omylu a nestačila jsem zírat, protože mě to vůbec nenapadlo. Tedy až těsně před koncem ano.

V jednu chvíli jsem se i trošičku bála. Ano, byla tam jedna strašidelná scéna. Partička lidí se rozhodla pořádat seanci a to nemám ráda ani ve filmech, natož v knihách :-) Nebudu zabíhat do detailů... Jsem prostě srabík, takže je mi jasné, že ostatní by to zvládli levou zadní.

Po pravdě můžu říct, že už podle anotace či textu na obálce, jsem očekávala naprosté psycho. Že se budu bát od začátku do konce. Že půjde o temný thriller plný napětí. Ale nenechte se zmást. Z většiny kniha působí jako detektivka, z části jako životní příběh a thrilleru je tam minimum.

Přesto na knihu dokážu pět převážně chválu. I když chvílemi působila trochu přitaženě za vlasy nebo otravně díky některým vztahovým problémům a jejich neustálému přetřásání, autorka dokázala psát tak poutavě, že tím veškeré nedostatky hravě dohnala. Možná bych příště přidala rozumu hlavním postavám, aby se chovaly korektně ke svému věku.

Bylo to celkově zajímavé a napínavé čtení, výborně promyšlené. Vyprávění bylo především svižné, díky čemuž se kniha četla naprosto sama. Takže i přes některé nedostatky jsem velice spokojená...
 

Tom už držel slánku a kousek limetky. Nedalo se nic dělat. Tak ať to mám radši za sebou, bude to jako spolknout medicínu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Všude kolem černý les
In a Dark, Dark Wood
-
-
Ruth Ware
Vlasta Hesounová
Thriller
2015 originál / 2016 překlad
352
Leda
978-80-7335-424-4

Anotace Databazeknih.cz:
Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?

Odkazy: palmknihy

Nina mě vezme za ruku, cítím její teplý, suchý stisk i jak mi prsty přejíždí přes škrábance a řezné rány. "Bude to dobré", říká.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu


http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/    


Informace o autorce

foto: Ruth Ware

Databazeknih.cz: Ruth Ware vyrostla v Sussexu na jižním pobřeží Anglie. Po absolvování manchesterské univerzity žila načas v Paříži a posléze se vrátila do Británie. Pracovala jako servírka, knihkupkyně, lektorka angličtiny pro cizince a tisková mluvčí. V současné době žije s manželem a dvěma malými dětmi v Londýně.



Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Skvělá recenze, přesně to, jak knihu popisuješ, to od ní i očekávám, takže doufám, že nebudu příliš zklamaná, hodlám se do ní pustit ještě do konce roku, tak snad to stihnu :)
    Měj se krásně, Lucí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Určitě nebudeš, i přes nějaké ty zápory, rozhodně převažují klady... :-)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze :-) Po knize pokukuju už delší dobu, tak snad se k ní co nejdříve dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze. :)
    Seance taky nemusím. :D Hlavně ve filmech, vždycky musím ztlumit zvuk a zavrtat se pořádně pod pěřinu, potom si film/seriál zase pustím a snažím se to nějak přetrpět. :D

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  4. Jak anotace,tak tva recenze lakaji k precteni knihy. Moc pekna recenze :-)Mej se pekne Lucy:-)

    OdpovědětVymazat
  5. O knize jsem hodně slyšela, četla jsem několik recenzí, ale stále si nejsem jistá, jestli do ní jít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Necekala bych od ni mnoho a pak se bude bavit :-) Ona je opravdu spise prumerna, ale bavila me...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne