MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 října, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


V momentě, kdy jsem zjistila, že Rick Riordan vydává další knihu, musela jsem ji mít okamžitě na seznamu. Percy Jacksona jsem si velice oblíbila a tím pádem tento nový příběh pro mě byl tak trochu povinnost. Nadmíru se mi líbí autorova vize propojení dnešního světa s tím dřívějším. Hrdinové dávno minulí vyskytující se v dnešní době, bozi a polobozi, bájná stvoření a mnoho dalšího. V předchozích sériích jsme už stihli navštívit mytologii Řecka a Říma, Egypta a nyní se dostáváme k té severské. Navštívíme Ódina, Thora a další...

Samozřejmě, že se celý příběh nese v podstatě ve stále stejném duchu. Vyprávění působí totožně, tak jako popisy, celkový styl i základ. Především šílené barevné kousky oblečení s divnými nápisy, zmatení bozi, postavy trochu padlé na hlavu a podobně. Tentokrát však nenajdete žádný Tábor polokrevných, žádný kemp či školu pro polobohy. O nich samotných tu padne slovo jen minimálně.

Hlavní hrdina má těžký osud, přesto dokáže vytvořit tým z přátel a budoucích přátel a vydává se na výpravu za záchranou světa. Hlavní zápletka beze změny. Ale jako fanoušek mě to nijak nezarazí, ani neodradí. Knihy Ricka Riordana vnímám jako jedno velké universum. Všechna ta božstva různých míst mají své spojitosti. Pokud vím, mají dokonce všechny tyto série navazovat, půjčovat si postavy (v tomto případě Annabeth) a tak dále. Vznikne opravdu jeden velký vesmír. Připomíná mi to díky tomu marvel komiksy a jejich propojování.

Co se týče knihy, i když spousta věcí je už známá, nijak nová, přesto se mi kniha četla velice dobře. Je sice cílená na mladší obecenstvo, ale mě to osobně vůbec nevadí. Právě naopak, velice si u toho odpočinu, pobavím se nad vtipnými hláškami a jsem ráda, že mám v ruce oddychovou knihu, která není příliš náročná na přemýšlení. A proto, přestože to pro někoho je stereotyp a ohrané téma, jsem za novou sérii ráda.

Nakonec jsem se rozhodla pro čtyři hvězdičky. To, že zápletka působí 'staře' překousnu, ale po tolika knihách, které autor napsal, by mohl začít používat trochu více napětí, aby alespoň něčím překvapil...
 


O mostě Bifröst už jsem slyšel. V mé pohádkové knížce to byl sedmibarevný pastelový oblouk, u kterého tancovali rozjaření králíčci.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Prastarý meč
The Sword of Summer
Magnus Chase a bohové Asgardu
1
Rick Riordan
Dana Chodilová
Fantasy
2015 originál / 2016 překlad
488
Fragment
978-80-253-2908-5

Anotace Databazeknih.cz:
Magnus Chase byl vždy problémové dítě. Po té, co jeho matka záhadně zemřela, žil sám v ulicích Bostnu, přežíval díky svému důvtipu a držel se vždy o krok napřed před policií a soudci.
Jednou ho najde jeho strýc, kterého sotva zná a o kterém jeho matka tvrdla, že je nebezpečný. Strýc Randolph mu však poví neuvěřitelné tajemství: Magnus je syn Norského boha.
Vikingské mýty jsou pravdivé. Bohové Asgardu se připravují na válku. Trolové, obři a ještě horší nestvůry se rozplývají nad soudným dnem. Aby zabránil Ragnaroku, musí Magnus prohledat všech Devět Světů a najít zbraň, která je ztracená už několik tisíc let.
Když je napaden ohnivým obrem a musí si vybrat mezi vlastním bezpečím a životy stovek nevinných lidí, udělá Magnus fatální rozhodnutí.
Někdy, aby člověk mohl začít nový život, musí zemřít...

Odkazy: arara

Obryně byly rozhodně menší než jejich mrtvá sestra, asi tak patnáctimetrové. Kdybych měl zápasit s jejich palcem, určitě vyhraju.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorovi

foto: Bookstacked

Databáze knih: Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.


Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Arara.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Ricka Riordana zbožňuji, přesto jsem této knize nemohla dát více jak tři hvězdičky, protože ten jeho stereotyp tu pořád je, a v tomto ohledu je příběh předvídatelný a čtenář ví co čekat.
    Jsem zvědavá, zda Rick napíše někdy něco jiného, mimo mytologie :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na knihu asi nechystám, ale třeba bráchovi se líbit bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tyto mytologické knihy ráda. I když se docela opakují...

      Vymazat
  3. I přes známé a staré zápletky se na knihu moc těším. Rick je prostě Rick, toho nelze vynechat :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne