MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 září, 2016

Tulák • Peter Newman

středa, září 14, 2016 20 komentářů
Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní e-kniha


Na knihu jsem se velice těšila díky obálce i díky anotaci, která slibovala strhující debut. Obojí mě zlákalo, navíc hodnocení na zahraniční knižní databázi bylo více než pozitivní. Všechno dohromady mě tedy utvrdilo v tom, že knihu zkusím.

Prvních pár stran mě docela bavilo. Říkala jsem si, že to bude opravdu dobré, ale jakmile se to trošku rozjelo, ztrácela jsem naději. Další text začínal být čím dál víc strohý, krátké věty, které čtenáři nic nedaly, protože při čtení to působilo strašně trhaně. Pak se začaly vyskytovat pasáže, ve kterých jsem absolutně ztrácela smysl. Nejdřív je příběh normální a z ničeho nic autor píše úplně o něčem jiném.

S tím, že bude kniha mixem žánru fantasy a science fiction, jsem počítala předem a věděla jsem to, samotné knize by to normálně nevadilo. Ale bohužel je to celé zamotané ještě s náznaky nějaké katastrofy, která se kdysi lidstvu stala. A to mi tam opět příliš nesedělo. Nehledě na to, jaké postavy (a mutace) do toho všeho autor přidal.

Jak říkám, kniha mě prvních pár stran bavila, než to autor začal příliš kombinovat. Svým stylem psaní mě nechytl už vůbec. Chtělo by to více delších a popisných vět, protože takhle to působilo absolutně bez života a energie. Občas jsem měla pocit, jakoby to psali dva lidé, protože text se stal chvílemi zmatený a beze smyslu. Alespoň na mě to působilo tímto dojmem.

Myslím si, že kdyby kniha byla napsána o něco lépe a některé věci byly vypuštěny, mohla dopadnou mnohem kladněji. Ve srovnání s jiným debutem, například Píseň krve od Anthony Ryana, nemá kniha šanci (nedokážu jinak než srovnávat). Takhle ji bohužel odsuzuji ke dvěma hvězdičkám, i když je mi to líto...
 

Jedno z plavidel se zvědavě přiblížilo. Podobně jako mnoho ostatních v minulosti poznalo i jiný život než na moři.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tulák
The Vagrant
Tulák
1
Peter Newman
Jakub Kalina
Fantasy
2015 originál / 2016 překlad
375
Host
978-80-7491-480-5

Anotace Databazeknih.cz:
Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného tuláka.
Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčení. UŽ není naděje. Je jen Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak neúprosně pronásledují? A coje vlastně Tulák zač?

Odkazy: host


Kde koupit knihu


Fyzické věci ztratily význam. Velitel existoval mimo čas, pohyboval se jako mlha v duši toho člověka.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Wikipedia

Databazeknih.cz: Peter Newman vyrůstal v Londýně, kde studoval činohru a pedagogiku na Central School of Speech and Drama. Pracoval jako učitel dramatické výchovy na střední škole, nyní je instruktorem firewalkingu. Tulák (The Vagrant, 2015) je jeho debutový román. V roce 2016 vyšel druhý díl The Malice (Zlo), závěrečný díl trilogie s názvem The Seven (Sedma) je plánován na rok 2017. S manželkou a synem žije v Somersetu.

 Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

20 komentářů:

  1. Zcela s tebou souhlasím, recenzi jsem tvořila zrovna včera a taky jsem jenom kritizovala... Tohle je pro mě jedno z největších zklamání vůbec :( Prvních pár stran jsem si taky říkala, že by to nemuselo být špatné, ale velmi rychle jsem se začala až k smrti nudit.

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha me lakala, ale necetla jsem jeste o ni nic pozitivniho.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi, po knize jsem pokukovala, ale teď už vím, že by to nebylo nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý může mít jiný názor, ale tohle opravdu byl krok vedle

      Vymazat
  4. A to jsem do knihy vkládala takové naděje, ale nakonec se do ní nepustím. Vypadá to, že autor tam zkombinoval úplně všechno a navíc ani ne dobře. Tuláka si odpustím.

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha ma opravdu peknou obalku,a i kdyz fantasy moc nectu, mozna i ta anotace by mne zlakala. Skoda,ze te obsahove zklamala, to se nekdy stava:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsi první, kdo má spíš negativní recenzi, takže na knihu se zatím nechystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tentokrat jsem si nepockala na recenze ostatnich a takhle to dopadlo

      Vymazat
  7. Kniha ma krátko po vydaní hodne lákala, vyzerá zaujímavo a má krásnu obálku. Avšak teraz po pár recenziách mám pocit, že bude možno lepšie knihu nechať tak a siahnuť po niečom inom. Vďaka za recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neni zac, je to jen muj nazor samozrejme, videla jsem i nejake nadsene ohlasy... kazdy mame jinou predstavu o kvalite knihy...

      Vymazat
  8. Já jsem teď knížky tak nějak nesledovala, ani blogy ne. Měla jsem toho hodně, ale na toho Tuláka jsem nakonec přeci jen narazila - obálka mě zaujala, ale nečetla jsem si anotaci, moc jsem to neřešila. Jak koukám na tvoji recenzi, můj šálek čaje to asi nebude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono by to nebylo spatne po nejakych tech upravach... ale v tomto stavu mi to nesedelo...

      Vymazat
  9. Připadala mi zajímavá a chtěla jsem po ní sáhnout, ale vypadá to, že to nebude taková pecka, jak jsem si myslela..

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Taktiež ma zlákala obálka a anotácia a momentálne to čítam. Musím povedať, že je to pre mňa sklamanie. Príde mi to príliš komplikované, rozsekané a dejová línia mi nepríde veľmi ucelená. Škoda. :/ Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro me to bylo skoro utrpeni. Znam mnohem lepsi cetbu...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne