MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 září, 2016


Po vší té chvále, co proplouvala internetem, byl nejvyšší čas knihu oprášit a vytáhnout z police. Původně jsem si ji kupovat nechtěla. Přece jen je to další série a já jich už mám tolik rozečtených. Nakonec jsem však neodolala a na knižním veletrhu v Praze po jedné sáhla.

Do čtení jsem šla s vědomím, že o knize téměř nic nevím. Anotaci jsem si četla jednou, pokud vůbec. Ale z toho mála, co jsem se dozvěděla, jsem nakonec usoudila, že to nemůže být tak špatné. Fantasy kniha, která se tentokrát spíše odehrává v rámci severské mytologie, mě nakonec zlákala. Konečně změna, po které jsem tolik toužila.

První stránky byly trochu rozpačité. Jednak některé názvy byly docela oříšek k přečtení, takže jsem si je nakonec překřtila po svém. Ale také prvních několik desítek stran mi utíkalo poněkud pomalu. Přišlo mi to takové rozvleklé a protahované. Na to množství stran se událo příliš málo. Hodně se zde zmiňovaly pocity, popisy míst, pověrčivost lidu a podobně. Vyprávění příběhu jako takové se mi líbilo ale hned od začátku.

Samozřejmě nesmím opomenout klasickou romantickou kličku, kterou odhalíte ihned na začátku. Nic nového pod sluncem, takže vás to ani nepřekvapí. Ale po pravdě to ničemu nevadí. Tím, že vyprávění začíná postupně gradovat víc a víc, tak na taková obvyklá klišé rychle zapomenete. Oba hlavní hrdinové jsou velice... nechci stále říkat sympatičtí, ale oblíbit si je prostě musíte.

Zhruba po třísté stránce všechno začíná nabírat na spádu a děj se rozjíždí neuvěřitelnou rychlostí. Objevuje se víc a víc tajemství, nedorozumění a bojů (tato část knihy je moje nejoblíbenější). Jak už jsem říkala, některé věci asi během toho rychle objevíte a nebudete tak překvapeni, to však nesnižuje hodnotu knihy ani o kousek. Závěr mě přímo dostal a naštval. Skončil tak jak jsem si nepřála a to otevřeně. Tak, že slibuje ještě velké změny a dlouhé cesty. A já strašně lituji jen jediné věci, že jsem knihu nezačala číst až po vydání celé série.

Už během čtení jsem občas zmínila knižní battle, který probíhal v redakci nakladatelství a později i mezi čtenáři. Z počátku jsem měla pocit, že bych byla spíše tým Jiskra, že mi Jiskra v popelu přišla lepší. Ale není tomu tak. Nebyla bych žádný tým. Nedokázala bych si totiž vybrat. Každá kniha má něco do sebe, co chybí jedné, najdeme v druhé a naopak. Obě knihy jsou skvělé, můžu je porovnávat jak chci, ale vybrat si jen jednu... to neudělám...

Chápu, že některým nakonec třeba nepřijde tak dobrá. Uvidí v ní něco, co už mohli vidět jinde. Samozřejmě kniha v celém svém obsahu nepřináší jen novinky. Ale takovou knihu už dnes snad nenajdete. Přesto si myslím, že najde více fanoušků než odpůrců. Mě nezbývá než dodat, běžte prostě do ní a zkuste to...
 
Instinktivně zamířila k truhle, kterou používali jako lavici, kde našla otcův meč. Uchopila ho za jílec a vytáhla ven. Neznámá tíha.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Ódinovo dítě
Odinsbarn
Havraní kruhy
1
Jitka Jindřišková
Fantasy
2013 originál /2016 překlad
568
Host
978-80-7491-556-7

Anotace Databazeknih.cz:
Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.


Šikmo pod sebou zahlédla Hirka obrysy dvěří vysekaných přímo do skalní stěny. Měsíc ozářil hřeby. Hirka se otřásla, neboť je poznala. Vchod do kobek.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: VG

Databazeknih.cz: Siri Pettersenová je spisovatelka, autorka komiksu a ilustrátorka pocházející z Trondheimu. Z její komiksové tvorby je nejznámější humoristická série s politickými podtóny Anti-Klimaks. Za první díl trilogie Havraní kruhy: Ódinovo dítě (2013) obdržela Fabelprisen, ocenění udělované nejlepší norské knize v žánru sci-fi a fantasy. Ódinovo dítě bylo nominováno i na Cenu norského ministerstva kultury pro debutanty, Cenu knižních blogerů a Cenu knihkupců (jako vůbec první fantasy titul v historii).

Překladatelka


foto: Host (Jindřišková, Jitka)

XB-1: Jitka Jindřišková (*1985), vystudovala historii a norštinu na Masarykově univerzitě. Je na volné noze a svůj čas dělí mezi řadu různorodých aktivit. Věnuje se literárnímu překladu a překladu filmových titulků, jazykovým redakcím a korekturám, výuce norštiny v jazykové škole, je místopředsedkyní kulturního institutu Skandinávský dům, kde má na starosti literární projekt, a spolupracuje s Masarykovým ústavem. V letech 2015 až 2016 koordinovala spolu s Michalem Švecem kampaň #ReadNordic. Žije s přítelem a dvěma morčaty v Praze. Celý rozhovor...




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Knihu jsem nečetla a ani ji zatím nemám doma, ale už dlouho ji plánuju. Jsem zvědavá, kdy se k ní dostanu, ale jednou určitě, jsem na ni opravdu zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit, až jí chytneš do rukou :-)

      Vymazat
  2. Přestože už fantasy příliš nevyhledávám, tohle mě moc zajíá už od doby, co kniha vyšla. Snad se k ní někdy dostanu a zalíbí se mi tak jako tobě. Přeju pevné nervy při čekání na druhý díl :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Já po ní pokukuji už od vydání, ale pořád se nemohu rozhodnou, jestli to bude něco pro mě :/ No, jinak než přečtením to asi nezjistím :D

    OdpovědětVymazat
  4. Můj ty bože, já tu knihu prostě potřebujuu.. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná recenze, Luci, jen jsi mě utvrdila v tom, že si tuhle knihu musím přečíst. Láká mě od samého začátku, severskou mytologii fakt můžu, takže i přesto, že fantasy není zrovna můj žánr, tomuto titulu šanci rozhodně chci dát.

    OdpovědětVymazat
  6. Těm pozitivním recenzím prostě neuteču :D Asi si budu muset knihu přečíst, jinak budu pořád přemýšlet, co na ní je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budeš muset. Nevěřila jsem tomu, že by mě to tak mohlo bavit. Ale ono to opravdu má své kouzlo...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne