MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 srpna, 2016


Tuto sérii jsem pořídila už před nějakou dobou. Jako první mě samozřejmě zlákaly obálky, protože jsou krásně barevné, hlavně modré, ale především jejich povrch je takový zvláštní a na světle odráží barvy duhy. A druhým důvodem byly výprodeje. První dva díly mě přišly na pouhých padesát korun.

A tento týden jsem se konečně donutila ke čtení. Po Tetovaném jsem potřebovala něco hubenějšího, co by se mi dobře četlo a tato kniha se na to zdála nejideálnější. Větší písmena, méně textu na stránce, to mě rozhodně zlákalo.

Nejdřív musím podotknout, že nejhorší na knize byly ty překlepy. Ke konci mě to už docela stálo nervy, protože jich nebylo zrovna málo. Doteď nepochopím, jak je možné tolik hrubek přehlédnout, vždy jsem myslela, že před tiskem probíhá nějaká kontrola a korektura. Očividně ne.

Co se týče příběhu... Ze začátku mě to moc nebralo, nemůžu říct, že by to bylo vyloženě nudné, ale kniha je hodně jednoduchá. Čtenář dostane všechno naservírované na talíři a nějakého napětí je tu jako šafránu. Už po pár stranách, kdy člověk pochopí základy, je velká část cesty dost odhadnutelná. Komplikace v ději jsou minimální a pokud vůbec něco nastane, tak je to během pár odstavců vyřešené. Víceméně se to točí jen kolem postav, ne samotného děje. Nedozvíme se nic pořádného o tamním světě, o tom co se v minulosti stalo a podobně. Přístup k informacím máme prostě hodně omezený.

Hlavní postavy Peregrin a Árie se střídají ve vyprávění. I když se seznamují jako nepřátelé, lidé z jiných vrstev 'společnosti', tak později je to začne k sobě táhnout. Což je známé ohrané téma a tím pádem nic nového pod sluncem. Dalo se to čekat a vývoj rozhodně nikam neubíhá, jede v zajetých kolejích. Takže při čtení má člověk pocit déjà vu.

Jak už jsem zmínila, chybělo mi nějaké pořádné napětí nebo překvapení. Přesto je kniha čtivá a baví téměř od začátku do konce. Hlavním tahounem je ústřední dvojice (ne obsah) a lehkost textu, díky kterému je tato kniha vhodná především jako relaxační četba. Potenciálu to mělo mnohem více, ale na oddech ideální. Pokud bych srovnávala s jinými knihami, tak čtyři slabší hvězdičky, spíše jako tři a půl.
 
Perry vyběhl na násep a pátral očima v dálce. Na nejvzdálenějším hřebeni se objevil bledý záblesk. Za ním se zvedal oblak prachu. Za pár vteřin se objevilo další vznášedlo.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pod nekonečnou oblohou
Under the Never Sky
Nebe
1
Veronica Rossi
Michaela Škultéty
Sci-fi
2012 originál /2012 překlad
328
Knižní klub
978-80-242-3469-4

Anotace Databazeknih.cz:
První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.


Lumina se chvíli dívala do kamery. Pak stiskla něco, co nebylo vidět. Ve čtverci nad jejím pravým ramenem se objevil barevný sken lidského mozku.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Veronica Rossi

Databazeknih.cz: Veronica Rossi se narodila v Rio de Janeiru, Brazílie. Vyrůstala a žila v různých zemích a městech po celém světě, nakonec se usadila v severní Kalifornii se svým manželem a dvěma syny. Absolvovala bakalářské studium na UCLA a poté pokračovala ve studiu výtvarných umění na vysoké škole v Kalifornii. Když nepíše nebo nemaluje, honí se za svými chlapci, kteří ji umí rozesmát každý den.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Tak ta obalka by mne asi take zlakala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem dočetla přesně před půl hodinou a s tvou recenzí naprosto souhlasím. U těch překlepů jsem trpěla, bylo jich tam opravdu strašně moc. A začátek knihy mě nebavil, zlomilo se to až po nějakých devadesáti stránkách. Ale jinak se mi v kniha v konečném výsledky docela líbila, takže spokojenost :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne