MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

16 července, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Alenku jsem si vybrala na recenzi ze dvou důvodů. Za prvé je to příběh, který zná téměř každý a tak mě velice zajímala její psaná forma. Doufala jsem ve velice zajímavý příběh. A za druhé, toto nové vydání je obohacené o mnoho ilustrací a tudíž jsem po vzoru nového Harryho Pottera, chtěla vyzkoušet i tuto knihu.

Bohužel už po pár prvních stranách bylo poznat, že moje původní představy nemohly být víc rozdílné. Autor při psaní musel být v totálním rauši, protože vznikaly místy takové bláboly, že jen těžko uvěřit. A vůbec nepomáhají ani ty zvláštní obrázky, které tuto prapodivnou atmosféru jen potvrzují :-)... Vůbec bych neřekla, že to má být kniha pro děti, jelikož i já sama měla chvílemi dost potíže s pochopením.

Tak trochu mínus byly i chybky, které se v knize občas vyskytly. Hlavně prohazování 'Alenka' a 'Alence' mezi sebou... Text i chvílemi ztrácel souvislosti a návaznost taky občas pokulhávala. Jakoby sem tam vypadl odstavec. Prostě jeden velký zmazek. Ale je to světoznámý příběh, který chytl spoustu lidí a je tedy možné, že mi spousta věcí unikla a zůstala pro mě nepochopena. Třeba je v tom příběhu více než se zdá, ale mě to zůstalo utajeno.

Takže je pro mě dost složité knihu ohodnotit. Na jednu stranu se četla dost těžce, byla zmatená a tak trochu šílená, na další zase je hezky zpracovaná s ilustracemi, ale je to klasika, kterou mají lidé zapsanou v paměti, i když přímo příběh nedrželi v rukou, protože je zpracována hned v několika filmových verzích. Já se bohužel budu muset přiklonil k průměru, tedy třem hvězdičkám...
 

Hvězdičky už vyšly, červánek už zhas,
netopýr nám lítá po obloze zas.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Alice in Wonderland
-
-
Lewis Carroll
Dušan Kállay
Pohádky
1981 originál / 2016 překlad
192
Slovart
978-80-752-9188-2

Anotace Databazeknih.cz:
Třetí vydání světoznámé Carrolovy Alenky v klasickém překladu Aloyse a Hany Skoumalových. Alenka v říši divů je dílo anglického matematika a logika Lewise Carrolla, který příběh údajně napsal pro malou holčičku jménem Alice neboli Alenka. Ta je také hlavní postavou knihy. Dívka se nečekaně octne v záhadné krajině divů, kde se střetává s vymyšleným světem plným podivuhodností. Poněkud tvrdohlavá Alenka přichází s dětsky rázným řešením fantazijních zápletek, jež mají na svědomí svérázní obyvatelé říše divů. Tato ochotná a přívětivá, současně však také neústupná až tvrdošíjná dívka přitom stále zůstává dětsky sympatická. Lewis Carroll zde předvádí svoji schopnost logicky svázat absurdnosti světa a současně také důkladnou znalost dětského chování. Právě tyto schopnosti společně s básnivou imaginací zaručily jeho dílu světové uznání a vstup mezi literární klasiku.

Odkazy: arara

Kde koupit knihu

http://www.arara.cz/product/637353

Ty děti stále v Krajině divů žijí
a křehký svět snů nikdy nerozbíjí,
sní dál, zatímco rok za rokem míjí.


Informace o autorovi

foto: Wikipedie

Databazeknih.cz: Lewis Carroll, vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson, byl anglický spisovatel, matematik, logik, učenec a fotograf. Dodgson přijal pseudonym Lewis Carroll, který je anglickým překladem jeho prvních dvou jmen v latině „Carolus Lodovicus“. celý životopis












Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Arara.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

13 komentářů:

  1. A já jsem na Alenku byla vždy tak zvědavá, teď její čtení ale s největší pravděpodobností odložím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti si ukázky z fotek a budeš mít představu, jaké to je :-)

      Vymazat
  2. Tak to mě mrzí, že Tě Alenka až tak nechytla... Já jí i přesto šanci dám a jsem zvědavá, jak to na mě zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce už delší dobu uvažuji, ale vždy nakonec vyhraje jiná. Pěkná recenze. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Řekněme, že jsem vždycky tak nějak tušila, že tato kniha pro mě nebude. Ani na film jsem se nepodívala, protože prostě vím, že mě to nebude bavit...Jsem ráda, že nejsem jediná, co prostě z Alenky není tak odvařený...já tedy knize ani nedala šanci...ale stejně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film se mi právě líbí. Je takový povedený, zmatený a zvláštní, ale pořád lepší než v knize, protože člověk to dostane vizuálně...

      Vymazat
  5. A já měla za to, že Alenka je lehoučký a jednoduchý příběh :O
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Alenku jsem četla asi dva roky zpátky a líbila se mi, i když byla zamtená vážně hodně. Pro jednou dávám rozhodně přednost filmu, i když je to taková volnější adaptace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam to stejne. Pro me je proste schudnejsi film s Johnny Deppem :-)

      Vymazat
  7. Pro mě je Alenka jedno velké, velké, velkééé zklamání. Četla jsem ji tedy už před několika lety, stejně ale pochybuji, že by se můj názor na ni nějak změnit. Bylo to nesouvislé a celkově hodně zmatené. Dokonce jsem se před časem s jednou slečnou v hovoru shodla, že jsme při čtení měly obě pocit, že autor nejspíš fetoval a příběh napsal pěkně sjetý.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne