MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 června, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Pro tuto knihu jsem se nadchla hned, jakmile jsem zjistila, že se připravuje. Další z mnoha dystopických příběhů, připomínající Hunger Games, Labyrint či Divergenci. Tento žánr mám ráda a tak jsem se rozhodla dát i této novince šanci. Doufala jsem v něco velkého, ale po pravdě, těch společných náznaků tam nebylo málo. Některé podobnosti jsou patrné hned od začátku. Život na Zemi po veliké katastrofě, lidé nežijící v klasické společnosti, ale v nějakých chudobných  koloniích, bojující o život. Vedeni vládou, které se nedá věřit.

Hlavní hrdinka Cia může připomínat desítky jiných, je sympatická, milá, ale dokáže být i tvrdá a bránit se. Na rozdíl od jiných postav jejího věku, ale není zatížená pubertálními pocity, nesnaží se nikoho uchvátit, chce jen být užitečná a pomáhat. Vylepšuje kolonii svými mechanickými výrobky. A jako každý správný teenager, se hodně učí, aby se dostala na univerzitu. Konečně postava, která mi od samého začátku nevadí.

Tím, ale pohádka končí. Univerzita se totiž tváří jako místo, kde může člověk studovat a zazářit a získat dovednosti k vylepšení života všech lidí, co na planetě přežili. Ale není to tak jednoduché, protože všem začíná jít o život. Cia proto musí bojovat každý den, aby přestála zkoušky. Jednotlivé testy jsou náročnější a náročnější a odhalují se dost nepříjemné charaktery ostatních. Dá se vůbec někomu věřit? Kam až to všechno povede?

A tak se začne vše zvrtávat a měnit z minuty na minutu. Popravdě, zde u poslední zkoušky, je obrovská podobnost s Hunger Games či jinými knihami, kde jsou účastníci nuceni k věcem, které by normálně nedělali, kdyby nemuseli bojovat, aby přežili. To mě trochu zklamalo, protože v tomhle moc originality autorka nepobrala.

Trochu mi vadily ty strohé a mnohdy krátké věty. Při čtení to působilo dost trhaně. Ale jinak forma byla velice dobrá, psaná tak, že člověk se nemusel nad vším zamýšlet a hledat skrytý význam, vše bylo hezky naservírované. Žádné zdlouhavé popisy na půl stránky. V tomhle ohledu jsem byla spokojená a opravdu mě to bavilo. Knihu jsem přečetla za dva dny, takže nemůžu naříkat, protože kdyby to byla vyloženě hrůza, rozhodně bych se do toho tak nepustila.

Je tedy těžké odpoutat se od předsudků a nějak danou knihu zhodnotit. Kdybych už dříve nečetla Suzanne Collins, určitě bych dala plný počet hvězdiček. Ale takhle je to dost těžké, protože v tom vidím hodně kopírování. Sice chápu, že taková témata mají mnoho společného, takže jen stěží bych v dalších knihách nenašla nic stejného či podobného, ale tak nějak nevím, kam tím autorka směřuje, protože jsem ztrácela logický základ toho, proč je nutné budoucí vůdce vystavovat takovýmto zkouškám. To autorka chtěla prostě napsat další krvavou dystopii?

Po pravdě, asi jsem očekávala mnoho a dostala málo. Nejsem vyloženě zklamaná, ale ani nejuchám blahem. Tím ale nechci nikoho odrazovat, obrázek si musíte už udělat sami. Nakonec jsem se rozmyslela, dám čtyři, ale hodně slabé...
 

Jsem zklamaná především z toho, že studenti nemohli odmítnout zkoušky, jinak jim hrozili smrtí. Kdyby šlo o selekci těch nejchytřejších mozků Země pro záchranu lidstva, asi bych to brala mnohem lépe. Navíc mě zklamalo i jejich sledování kamerami či odposlouchávání. To už bylo hodně 'obšlehnuté'. První testy mě bavily, byly zajímavé a logické, ale ten závěrečný, kdy si šli všichni po krku a nikomu se nedalo věřit, to bylo opisování jako blázen. Příště by autorka měla zapracovat více na své originalitě. Nebo to vidíte jinak?


Strčila jsem si do pusy velký kus chleba, abych musela kousat a nemohla nic říkat, a získala tak čas na přemýšlení.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Zkouška
The Testing
Univerzita výjimečných
1
Joelle Charbonneau
Alžběta Kalinová
Sci-fi
2013 originál / 2016 překlad
304
Fragment
978-80-253-2803-3

Anotace Databazeknih.cz:
Hunger Games byly skvělé, tahle série je však výjimečná! New York Times Bestseller přeložený do 14 jazyků!
Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Odkazy: fragment

Kde koupit knihu


Ten kráter byl tak ohromný, že jsme neměli jinou šanci než ho obejít. Což znamenalo projít bludištěm ulic plných budov.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: YouTube
 

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fragment.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Cekala jsem neco takoveho, co popisujes;). Ja necetla ani HG ani D, takze pro me to bude wau :D snad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To urcite :-) Nakonec dam 4*. Prece jen neni pekne posuzovat knihu jen na zaklade porovnavani s jinou, protoze zalezi na kazdem, v jakem poradi ty knihy cte a to pak utvari ten celkovy dojem... Ale priste by to chtelo vylepsit... :-)

      Vymazat
  2. HG jsem nečetla, ale četla jsem trilogii Selekce a má se to taky prý trochu podobat, zatím knihu nemám, ale chci si jí pořídit a přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, žes knize dala dost vysoké hodnocení. Zkoušku si chci přečíst, i když ta podobnost s HG mě trošku odrazuje, ale ne úplně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to spatne, to vubec. Podobnost je velika, alespon me to tak prislo. Ale zase jsem musela trochu porovnavat s knihami, kterym jsem dala 3* a nebylo by to fer, takze nakonec 4*

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne