MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 června, 2016


Nevítaní jsou knihou, která mě nalákala svým obsahem. Připadalo mi to jako opravdu dobrá scifárna, zajímavá tématem a navíc od autorky, kterou znám a vím, že umí opravdu dobře psát. Jde o to, že se to odehrává v ne příliš vzdálené budoucnosti, kde dochází k tolika násilnostem a kriminálním činům, že musí vláda zakročit. A tak se lidé začnou testovat na zvláštní gen, který mají tito lidé společný. Stávají se vyvrheli. Lidé s tímto genem jsou vyhledáváni, omezováni, označováni či rovnou vězněni. A to ještě dřív, než opravdu něco provedou. Ale kde je hranice mezi tím, co je prevence a naopak tím, co dává podnět k násilí díky všem těm omezením?

Trochu mi to připomíná film Minority Report, kde díky vizím z budoucnosti, zatýkali lidi za zločiny a vraždy, které nestihli spáchat. Byla to přece jen jedna z možností jejich cesty. Ale jak můžete odsoudit člověka za něco, co ještě nestihl udělat? Co kdyby si to rozmyslel? Máte právo zakročit předem, abyste ochránili ostatní?

Vyprávění se snaží hrát na emoce a udržuje čtenáře při čtení jen díky tomu nekončícímu pocitu neskutečné nespravedlnosti. Copak je možné, aby se dělo něco takového? Jak to ovlivní vztahy lidí a rodin? A je možné odsoudit většinu jedinců na základě špatného jednání menšiny?

To je asi hlavní téma k zamyšlení a zadumání. Ale na druhou stranu se kniha hodně točí okolo vztahů, zaláskování, puberťáků, okolo toho, jak je život nespravedlivý a podobně. Možná, kdyby se ubralo toho sentimentu a romantických klišé středoškoláků, získala by kniha lepší hodnotu. Přece jen, tomu hlavnímu tématu se to věnovalo poněkud málo a určitě se z toho dalo vytáhnout mnohem víc... Protože, kdo by chtěl celou knihu poslouchat pořád jedno a to samé omýlané dokola stále a stále? V Nevítaných se na to totiž připravte. Autorka si hodně hrála se slovíčkařením a natahovala celý děj docela neúnosně. Když se na to teď zpětně koukám, tak na těch více jak třista stranách se toho nestihlo až tak moc stát. Pokud bych to mělo porovnat, tak romantická část zabrala snad osmdesát procent, věci okolo HTS genu a hlavního tématu sotva dvacet procent. A to je podle mě málo.

Je tedy těžké se rozhodnout, jak to na mě celé působilo. Popravdě se mi to líbilo i přes to, jak to bylo nevyvážené. Líbily se mi i postavy. I když se obávám toho, co přijde v dalším díle. Doufám, že se i hlavní hrdinka trochu srovná. No uvidíme. Je to výborně psané, zajímavé. Ale spousta věcí je předem odhadnutelná a jak jsem říkala, ten 'přehršel' romantiky mi tam překáží. Škoda, že nejsou postavy o trošku starší a vyzrálejší, je škoda, že věčně musí být v těchto tématech hlavními hrdiny náctiletí. Je to prostě těžké rozhodnutí, ale je to na lepší průměr, víc nedám. Nemění to však nic na tom, že na další díl se těším... :-)
 

Odkašlu si a přinutím se věnovat pozornost pracovnímu listu. Je to dost těžké, když si uvědomím, že on to nedělá. Namísto toho mě pozoruje svýma hlubokýma očima.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nevítaní
Uninvited
Nevítaní
1
Sophie Jordan
Pavla Kubešová
Sci-fi
2014 originál /2014 překlad
320
CooBoo
978-80-7447-739-3

Anotace Databazeknih.cz:
Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš.
Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen.
Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost.
Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?


Povytáhne obočí a kývne směrem za mě. Otočím se. Blíží se k nám tři dozorci.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Romance

Databazeknih.cz: Sharie Kohler (pseudonym: Sophie Jordan) vyrostla v hornaté krajině Texasu, kde fantazírovala o dracích, válečnících, královnách a princeznách. Sophie je bývalý středoškolská učitelka angličtiny, ale také autorka bestsellerů dle New York Times a USA Today. Nyní žije v Houstonu se svou rodinou. Když se to nepíše, tráví svůj čas rozebíráním děje s kýmkoli, kdo je ochotný poslouchat, a plnění jejího DVR pravými krimi příběhy a reality show. Sophie také píše paranormální romance pod názvem Sharie Kohler.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. O knížce jsem už hodně slyšela, ale zatím se mi do čtení moc nechce. Od Sophie jsem četla Drakii a celkem se mi to líbilo, ale mám pocit, že jsem tu sérii nikdy nedočetla
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě zrovna dvakrát neláká, ale recenzi jsi napsala moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, ja jsem docela spokojena, ale znam samozrejme lepsi knihy...

      Vymazat
  3. Nevítané jsem četla zhruba před rokem. Vím, že se mi kniha líbila, ale teď si nějak nejsem schopna vybavit detaily, abych s tebou mohla souhlasit nebo ti odporovat. Tak aspoň budu souhlasit v tom, že se těším na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne