MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 června, 2016

Já knižní recenzent

pondělí, června 27, 2016 15 komentářů
Už před nějakou dobou jsem narazila na tento tag u Wallet of Infinity. Až dnes mám konečně čas a chuť se do toho opravdově pustit, takže si procházím jednotlivé body a jde se odpovídat :-) Některé otázky jsou trošku záludnější, budu nad nimi muset popřemýšlet trošku déle. Ale v konečném důsledku jsem zvědavá, jak moc vás to bude zajímat :-D

1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?
To zálěží na čase a taky náladě ke čtení. Každý měsíc je to jiné, ale obvykle přečtu a sepíšu zhruba čtyři až šest knížek. Což takhle nezní zrovna jako velké množství. Ale zase nemůžu pořád jen číst, mám i jiné věci na práci :-)

2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy (dokoukání filmy, použití výrobku...), nebo ji necháváš uležet?
Obvykle hned ten den, maximálně den poté. Dokud to mám živě v hlavě a pamatuji si i nějaké ty detaily. Když totiž nějakou knihu dočtu, obvykle se hned pouštím do nové a nedělám si mezi nimi pauzu. Proto tedy recenzuji co nejdříve, aby se mi to nemíchalo.


3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?
Tak pokud už se mi nechce psát recenze hned po dočtení, obvykle si ji napíši do mobilu. To hlavní, myšlenky, pocity a dojmy, prostě text na nečisto. V některých případech si na papír píšu v bodech pár postřehů, na které bych nechtěla zapomenout. Všechno potom doupravím v počítači, kde to ještě trochu předělám. A pak si samozřejmě vytvářím obrázky do článku a fotím...

4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?
Tak určitě hlavní informace. V recenzi by měl být můj názor, ale určitě by neměla chybět i anotace, pokud čtenář knihu nezná, měl by mít možnost si o ní přečíst i jinak než jen z mého pohledu. Rozhodně nesmí chybět hodnocení, bez něj bych si nedokázala udělat obrázek o tom, jak moc se mi kniha líbila. No a pak i nějaké další detaily, ukázky z knihy, úryvky, informace o autorech a tak dále.

5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
Psaní mi obvykle tolik času nezabere, tak jako sestavení celé recenze, tak jak ji všichni můžou vidět po uveřejnění. Se vším všude obvykle hodinu i déle. Samotný názor na knihu jsem schopná sesmolit i do půl hodiny :-)


6. Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?
No vzhledem k tomu, že každá čtená kniha projde velkým rozhodovacím procesem a knihy si pečlivě vybírám, většina recenzí je kladná. Málokdy se mi stane, že bych byla z knihy tak moc zklamaná. Takže dostat se na hodnocení jedna nebo dvě hvězdičky se mi stane velice zřídka.

7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)
Když vezmu v potaz, že jsem blog stěhovala, nesedí mi úplně data starých článků. Navíc jsem opravdové recenze začala psát o něco později. Ze začátku to byl spíš pokus, takže to stálo dost za prd :-) Jedna z prvních recenzí je tedy Harry Potter a Kámen mudrců (pokud budu vycházet podle datumu ze starého blogu, čtyři roky zpátky), tato recenze byla původně psaná pro všechny díly dohromady, po přestěhování blogu jsem je rozdělila na díly a trošku poopravila. I tak je to hrůza, kterou raději neukazovat :-D

8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)
Hm, dost těžká otázka. Já osobně moc svoje recenze v oblibě nemám. Vždycky mi připadne, že píšu o ničem a v podstatě se ve všech opakuji. Takže nevím, kterou bych vám chtěla ukázat, proto vyberu dvě nejčtenější za celou dobu. Je to Dědička ohně a recenze na omalovánky Johanny Basford.


9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
No určitě všechny moje staré recenze. Jsou naprosto otřesné, ale mazat je nebo upravovat se mi nechce. Za prvé si nepamatuji všechny detaily z přečtených knih, abych to mohla změnit a za druhé je aspoň vidět, že jsem nějaký ten malý pokrok udělala, snad :-)

10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?
Určitě psát svůj názor a neopisovat od ostatních nebo se nesnažit někomu zavděčit a nepsat pravdu. Taky bych jinde nečetla recenzi na rozečtenou knihu, aby mě to zbytečně neovlivňovalo. Pokud chcete svoji recenzi víc rozšířit, nebojte se sociálních sítí. Vašemu blogu pomůžou. To, že máte pro blog facebook, twitter a instagram, neznamená, že se to musí týkat vyložené vás, ale jen vašeho blogu. Přidávejte i vlastní fotky, čtenáři to mají rádi... Hm, to je asi vše, teď v tý hlavě už nic nevylovím :-D


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

15 komentářů:

  1. Tenhle tag už jsem na několika blozích viděla a stejně mě jen tak neomrzí. Koukám, že máme něco společného :D Já taky ideálně píšu recenze co nejdřív po dočtení. To je ale většinou dost problematické, když knihy obvykle dočítám v noci, haha :D Ale musím uznat, že naprosto souhlasím s tvými tipy a radami.

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle tag jsem taky uz kolikrat videla a je naprosto super. Zavedla bych ho povinne u vsech :D. Fakt se mi libi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za zapojení! :) Já taky moc negativní recenze nepíšu, protože si vybírám potencionálně dobré knihy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! :D Také se stydím za své staré recenze, ale snažím se je upravovat... protože některé z nich jsou fakt hrozné! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ctyri roky stare recenze se mi upravovat nechce, snad na ne nikdo nechodi :-P

      Vymazat
  5. Moc pěkný článek, myslím, že za své starší recenze se stydí asi každý (dokonce i já a to bloguji ani ne půl roku :D)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, toho bych se možná někdy mohla zúčastnit, protože to vypadá vážně hezky! Spoustu věcí máme podobných a máš naprosto kouzelně uspořádanou knihovnu, ale já bych asi nevydržela nemít sérii u sebe :)
    Hezký Tag!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak,, to jsem zkousela kvuli foceni do tohto clanku. Ja musim mit knihy podle nakladatelu a podle serii :-D

      Vymazat
  7. Jsem moc ráda, že ses do tohoto tagu taky pustila, ráda jsem si přečetla něco nového o Tobě :) S tím sepisováním recenzí to máme stejné - co nejdříve - o to víc mě děsí, že tu na mě dvě knihy čekají na recenzi už dva týdny. To zas bude boj :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tag také plánuji :)
    U mých ''starých'' recenzích radši ani nemluvím. Když si čtu, co jsem psala na začátku tohohle roku, jdou na mě mdloby :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne