MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 dubna, 2016


Když jsem tuto knihu zahlédla a přečetla si anotaci, těšila jsem se na pořádnou dramatickou scifárnu. Byl tu příslib blížícího se asteroidu k Zemi. Ale nic napínavého nečekejte.

Celý příběh se točí kolem party teenagerů z jedné školy. Řeší se jejich životy, to jak žili do doby než se o asteroidu dozvěděli. Jaké měli plány do budoucna, co očekávali od života, jejich vztahy a další témata ze života. V momentě, kdy došlo k ohlášení blížící se katastrofy, se spousta věcí změnila. Život se obrátil, alespoň pár z nich. Někteří začali uvažovat nad tím, jak život propásli, proč to a ono neudělali jinak a nad tím, jak poslední dny života využít. Někteří se ani v tomto momentě nezměnili.

Celá kniha se tedy neustále otáčela okolo párty, chlastu, drog a všech možných neřestí. Vymýšlely se různé akce a podobně. Asteroid se moc neprobíral, spíše se zmiňoval v různých rozhovorech, ale tím bylo celé téma uzavřené. Jakoby autor chtěl jen na čtenáře působit v roli učitele, aby si každý uvědomil, jak je život pomijivý. Ale faktem je, že takové věci člověku dojdou až v tváři tvář neodvratnému a dokud není pozdě, člověk se o žádnou nápravu nesnaží.

Navíc mi přišlo divné, jak se někteří lidé snažili o normální každodenní život. Vždyť ze spousty knih a filmů, a především z lidské nátury víme, že když by hrozil konec světa, rozhodně nikdo nezůstane v klidu, aniž by nezačala panika, rabování, zabíjení, hotová apokalypsa. V knize je sice pár takových zmínek, ale v podstatě se nic velkého neděje. Podle mě je docela naivní si myslet, že by se před koncem svých dní, dokázalo tolik lidí spojit, tolik lidí žít běžným životem, a že by nevznikly takové nepokoje, které by všechno ještě zhoršily. To je podle mě nesmysl.

Jinak, co se týče vyprávění, to nebylo vůbec špatné. Kniha byla docela dobře čtivá, i když místy nudná. O celý příběh se staralo hned několik postav, které se střídaly v jeho líčení. V tomto případě je to pro knihu velké plus, protože je to jediné, co příběh zpestřuje. Jinak jde o průměrnou knihu, která spíše než aby nám dala dobrou podívanou, hraje na naše city a snaží se v nás spustit zamyšlení nad námi samými...


Na tanečním parketu to vypadalo jako při vzpouře v ústavu pro duševně choré zločince.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Všichni jsme hleděli vzhůru
We All Looked Up
-
-
Tommy Wallach
Jana Montorio Doležalová
Sci-fi
2015 originál /2016 překlad
328
CooBoo
-
978-80-7529-050-2

Anotace Databazeknih.cz:
Než se objevil ten asteroid, nechali jsme se škatulkovat: sportovec, vyvrhel, flákač, snaživec.
Pak jsme se podívali vzhůru a všechno se změnilo. Říkají, že tu bude za dva měsíce. Takže máme dva měsíce na to, abychom vylezli ze svých škatulek. Dva měsíce na to stát se někým lepším než doteď, něčím, co vydrží i po samotném konci. Dva měsíce na skutečný život.
Příběh o tom, co s vámi udělá blížící se katastrofa. Příběh, který vůbec není o té katastrofě. Příběh o lidech.


Na dlouhé hnědé lavici hned za dvěřmi seděl Golden opřený o zeď. Na sobě měl jen ručník a svůj nechvalně proslulý řetěz.

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: Talkhouse

Databazeknih.cz: Tommy Wallach - Tommy Wallach je americký muzikant a spisovatel.
Jeho kniha Všichni jsme hleděli vzhůru byla přeložena do více než tuctu jazyků. Jako muzikant vydal EP u Decca Records a také We All Looked Up: The Album - doprovodný záznam ke knize. Byl finalistou Children’s Choice Book Award.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

14 komentářů:

  1. Suprově napsáno! Na knihu jsem už párkrát koukala a uvažovala o jejím přečtení, tak uvidím, zda se k ní někdy také dostanu... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Na přečtení to není špatné, to vůbec. Jen jsem vzhledem k tématu čekala jiný příběh....

      Vymazat
  2. Kniha zní zajímavě, i když je fakt, že bych také čekala nějaké šílené apoalyptické podmínky. Tak jsem zvědavá, jak příběh osloví mě - tedy jestli se k němu někdy dostanu:) Žánr YA totiž až tak nemusím a tady si navzdory lákavému tématu pořád nejsem úplně jistá, jestli kniha v rámci svého žánru nějak zvlášť vybočuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No s tématem scifi či asteroidu to má opravdu hodně málo společného

      Vymazat
  3. Když jsem o knize slyšela poprvé, byla jsem docela nadšená, ale po přečtení Tvojí recenze nevím, zda nemám na seznamu zajímavější tituly. Moc Ti děkuji za senzačně napsanou a hlavně přínosnou recenzi :) Přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Také jsem se nadchla předčasně a zbytečně

      Vymazat
  4. Knihu teď čtu a taky ji spíš hodnotím jako průměr a to velmi depresivní. I když anotace zněla slibně, no co už..

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoje recenze mě trošku zarazila, protože se na knihu strašně těším a tohle není dobrý!
    Ale stejně jí šanci dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý si musí udělat svůj názor, to je jasné :-)

      Vymazat
  6. Kniha je od CooBoo, takže si ji mám v plánu přečíst od doby, kdy vyšla. Ale po tvé recenzi se do ní asi jen tak nepohrnu. Úplně ji rozhodně nezavrhnu. Ráda si ji přečtu a udělám si na ní vlastní názor, ale jsou tu knihy, které si chci přečíst víc.

    OdpovědětVymazat
  7. Tato kniha je má srdcovka. Úplně jsem se do ní zamilovala. Scifi jsem taky čekala, ale vubec mi nevadilo, že to byl úplně jiný žánr. Ze začátku se mi špatně četla, ale jak se děj rozjel, tak jsem se nemohla odtrhnout.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne