MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 dubna, 2016


Recenzní kniha


Už od začátku jsem věděla, že ve skutečnosti je autorkou J.K. Rowling. A tím, že znám Harryho Pottera snad už od mala a jsem velký fanoušek, očekávala jsem s další knihou opět něco velkého. Na čtení jsem se těšila opravdu dlouho, ale bohužel mě to docela zklamalo.

Příběh jako takový byl zajímavý a docela se mi zamlouval, nejvíce se mi líbily především dialogy postav (výslechy a hledání maličkostí za každou činností) a hlavně samotná detektivní práce. Spokojování všech detailů, to, jak postupně vše pěkně zapadalo. Spousta věcí byla ukrytá a já sama jsem v podstatě nic netušila až téměř do konce. Jediné, co mě nejvíc brzdilo, byly příliš dlouhé a nudné popisy okolí, budov a míst. Ztěžovaly čtení a děj neúnosně natahovaly. Hodně mi to z tohoto důvodu zprotivilo čtení. Vyprávění se mi zdálo málo poutavé, často jsem se tedy musela do čtení nutit, abych se vůbec dostala dál. Ale přece jen mě zajímalo, jak to vlastně dopadně.

Musím tedy říct, že jsem měla vysoké očekávání a kniha to ani z poloviny nedotáhla tak vysoko, jak jsem doufala. Bylo to velké zklamání. Nudné a nezajímavé. Postavy byly všechny téměř stejné. Kromě Robin (velice sympatická, pracovitá a chytrá) a Strika (kterého autorka popisovala téměř nesympaticky, odpudivě, přesto velice inteligentně), měli snad všichni stejný způsob vyjadřování, stejný slovník a podobný způsob života (lidé se špatnými rodinnými vztahy s plnou pusou sprosťáren). Jediné, co mě zaujalo, byl samotný závěr, kdy Strike všechno odhaluje a ukazuje, jak veškeré detaily k sobě pasují (tady je vidět, že piplání v podrobnostech autorce jde). To byla část, která se pravděpodobně povedla nejvíc.

Je vidět, ža autorka ten potenciál má. Promyšlené to měla opravdu bravurně, to nemůžu popřít. Ale způsob zpracování a to, jak to bylo napsané, už bohužel knihu docela sesadilo. Vím, že někteří jsou spokojení více, ale já bohužel víc jak tři hvězdičky dát nemůžu.


Při všech těch obyčejných, všedních úkonech ho pronásledoval pocit, jako by ho doprovázel přízrak, který ho strašil celé měsíce strávené v nemocnici.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Volání kukačky
The Cuckoo's Calling
Cormoran Strike
1
Robert Galbraith (JK Rowling)
Ladislav Šenkyřík
Detektivka
2013 originál /2014 překlad
480
Plus
978-80-259-0233-2

Anotace Databazeknih.cz:
Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.
Mrtví mohou promlouvat pouze ústy těch, kteří zůstali naživu, a pomocí znamení, která po sobě zanechali.

Kde koupit knihu

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/fantasy-sci-fi-young-adult/naslouchac-1196

Ukázka z knihy

http://www.albatrosmedia.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=83559

Informace o autorce

foto: Čtení pod lavicí

Databazeknih.cz: Joanne Rowlingová se narodila roku 1965 v anglickém Gloucestershiru, jejími rodiči jsou laborantka Anne a manažer firmy Rolls Royce Peter. Rowlingová na sebe upozornila už v šesti letech, kdy napsala povídku o králíčkovi Rabbitovi (tedy králíčkovi jménem Králíček), který měl spalničky. V roce 1971 se její rodina přestěhovala z Yatu do Winterbournu, kde si Joanne a její sestra Di hrály s dětmi ze sousedství na kouzelníky. Jejich nejlepšími přáteli byli v té době Ian Potter a jeho sestřička Vikky. S těmi si užily hodně legrace – Ian měl totiž nevyčerpatelnou zásobu bláznivých nápadů, a tak ani talíře zdobené hlemýždi, nebo běhání po čerstvém betonu nebylo pro malou Joanne nic neobvyklého... celý životopis

pseudonymy: Kennilworthy Whisp, Mlok Scamander, Robert Galbraith, J.K. Rowling


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Plus.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Knihu mám ve čtečce, ale pořád na ni nebyl čas. Taky mám docela vysoké očekávání- (přece jenom Rowlingová)a teď nevím. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Na knize mě zaujala hlavně její obálka, jinak se na ni ale zatím nechystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, obálky jsou pěkné. Zatím nevím, jestli se budu pouštět do dalších dílů. To ještě uvidím.

      Vymazat
  3. Já ji nedávno taky dočetla, četla jsem ji v angličtině, takže mi to dalo docela zabrat :-) Ale víceméně s tvojí recenzí souhlasím, nebylo to špatné, opravdu to bylo dobřepromyšlené, ale na můj vkus strašně zdlouhavé... Měla jsem pocit, že se ke konci nikdy neprokoušu :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Chápu, že každý nemůže být z knihy nadšený. Já třeba jsem jak z prvního tak i z druhého dílu a nemůžu se dočkat třetího. Je škoda, že to pro tebe není zas až tak skvělé, ale zase ti sednou jiné knihy, které ostatním ne :)

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že se ti kniha nelíbila. Je pravdou, že nejspíš nebude vhodná pro čtenáře, kteří mají rádi svižné detektivní příběhy. Mně osobně se líbila moc, budu si muset přečíst i další díly :-)

    http://pinkyvknihach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne