MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 dubna, 2016


V časech velké nerozhodnosti, co si vzít na čtení, brouzdám různými žebříčky s oblíbenými knihami a Malý princ patří snad v každém do té nejvyšší topky. Už delší dobu jsem o něm přemýšlela a když jsem na něj narazila v levné knize, řela jsem si, že to zkusím. Velkým plus bylo, že má opravdu jen pár stráneček a tím pádem bude čtení rychlé.

Dneska jsem zrovna tento kousek vytáhla, protože mám problém se do něčeho pořádně začíst. Malý princ byl hned po ruce a tak jsem začala louskat. Vyprávění je rozděleno na malé kapitolky prokládané mnoha kresbami, které celý příběh oživují. Text je sice docela strohý a není příliš zajímavý, přesto to působí pohádkově. Řekla bych, že by to mělo i nést nějaké poselství, ale bohužel můj mozek z toho nic nepochytil. A pokud je to jen takový obyčejný příběh, budiž, není to k zahození :-)

Chvílemi trošku legrační, chvílemi smutné. Já osobně nemůžu toto dílo nějak odsuzovat, ale je to pro mě jen na tři hvězdičky. Nevidím v tom nic velkolepého, snad se tím někoho nedotknu...


Malý princ se posadil na stůl. Byl trochu udýchaný, tolik se toho už nacestoval.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Malý princ
Le Petit Prince
-
-
Jiří Žák
Povídky pro děti
1943 originál /2015 překlad
96
Fortuna Libri
-
978-80-7321-931-4

Anotace Databazeknih.cz:
Byl jednou jeden malý princ, který bydlel na planetě sotva větší než on a potřeboval přítele. Hloubavé vyprávění o věcech, na kterých nejvíc na světě záleží, a k němuž se znovu rádi vrací malí i velcí čtenáři. V novém překladu Jiřího Žáka.


A cítil se velmi nešťastně. Jeho květina mu vyprávěla, že je jediná svého druhu v celém vesmíru.

Informace o autorovi

foto: Scoopnest.com

Databazeknih.cz: Celým jménem Antoine-Jean-Babtiste-Marie-Roger de Saint-Exupéry, narodil se v Lyonu a tragicky zahynul v létě 1944, patrně sestřelen německým letadlem v prostoru Korsiky nebo nad Alpami.

Jeho život i tvorba jsou mimořádně sourodé, obojí určuje Saint-Exupéryho povolání letce, ale i psychické založení hluboce citlivého a ušlechtilého člověka. Po studiu na Námořní škole, které ho nijak nenadchlo, sloužil jako voják u letectva, kde propukla jeho vášeň pro létání. Jako pilot byl zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých linkách. Exotická prostředí, v nichž se ocitají jeho letečtí hrdinové, důvěrně znal, neboť se pohyboval na linkách Toulouse-Dakar, Casablanka-Timbuktu, Buenos Aires-Ohňová země; pokusil se i o rekordní lety a několikrát havaroval. Po vypuknutí 2. světové války si doslova vynutil vstup do řad válečných pilotů, který mu byl pro jeho věk odpírán. Jeho dvacetiletou leteckou dráhu završila tragická smrt, která jeho život i dílo korunovala heroickou slávou.

Saint-Exupéryho literární dílo je apoteózou mravních hodnot člověka. Třebaže skeptik, prožívající trvalou bolestnou úzkost ze zmechanizované, odlidštěné civilizace, neustále osvědčuje optimistickou víru v to nejlepší v člověka i v lidském společenství. Jeho dílo, pateticky vášnivé a myšlenkově hluboké, vzbudilo už od prvních knih živý čtenářský ohlas. Po novele Letec vydal romány Kurýr na jih, Noční let, Země lidí (s ústředním motivem ztroskotání nad pouští, které zažil na vlastní kůži) aj. Velmi známá je jeho básnická pohádka Malý princ. Některá díla (Citadela, Dopis rukojmímu, deníky, korespondence atd.) vyšla až po autorově smrti.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Třeba si časem knihu přečteš znovu a to, co je mezi řádky, oceníš více. Já četla knihu poprvé až nyní (je mi pětadvacet) a představuje pro mě naprosto neskutečně pravdivý příběh o pohledu na život, o tom co se na světě děje atd. Zkrátka mě kniha zasáhla strašně. Neumím si představit, že bych si knížku přečetla třeba v osmi letech - vůbec bych to nedokázala ocenit a příběh by pro mě byl jen nesmyslný. Ale každý to vnímáme jinak. Tak uvidíme, třeba se do ní za pár let kouknu a už tam tyhle velké pravdy neuvidím... nebo do ní koukneš Ty a naopak je tam rozeznáš :) Přeji Ti krásný zbytek pátku a povedený víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě, jsem starší a stejně to tam nevidím. Ale to je normální. Můj mozek takhle vždycky fungoval a věci, které jsou až moc skryté, neumí objevit :-D I tobě hezký víkend...

      Vymazat
  2. No, já jsem tedy mladší a skrytý význam vidím i tam, kde není - ale tady jsem ho také nenašla. Doteď nechápu, co na této knize všichni vidí. Přijde mi úplně normální. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nechápu. Ale každý jsme jiný. Mít stejný vkus, bude to nuda :-)

      Vymazat
  3. Je to už sice pár let, co jsem Malého prince četla, ale taky mě nijak neoslovil. Na střední jsme ho dost podrobně rozebírali, ale já jsem tam stejně žádné skryté významy nikdy neviděla :D
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  4. Mám Malého prince v plánu přečíst už opravdu, ale opravdu dlouho. Mělo by v tom být něco filozofického, právě proto to mnoho lidí považuje za hodně těžkou knihu. A věřím, že tam ta filozofie pod povrchem opravdu je, ale tomu, že je ta kniha složitá na pochopení se mi moc věřit nechce a podle recenze si to také nemyslíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha sama o sobě je jednoduchá. Poselství je očividně někde hodně hluboko

      Vymazat
  5. Četl jsem Malého prince asi před 2-3lety a líbil se mi. Nebo spíš... potřebuju si ho přečíst ještě několikrát a tuším, že se mi bude líbit čím dál víc. Ale jsem každý jiný, někoho osloví to, jiného ono. S tím bych si hlavu nedělala :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne