MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 dubna, 2016

Ze začátku jsem si nic neplánovala a chtěla jsem jet na letošní Svět knihy v sobotu. Ale nakonec jsem na rady ostatních blogerů koukla na zveřejněný program a to byla veliká chyba. Přestože českým autorům moc neholduji, stane se jen výjimečně (hlavu netrhat) a ani severskou literaturu jsem dosud žádnou nečetla, program je i tak pro mě docela zajímavý. Samozřejmě moje oči viděly hlavně všechno okolo fantasy, ale i pár témat bokem se našlo... Nakonec toho není zrovna málo, každý den něco. A tři dny tam strávit prostě nemůžu. Takže co teď? Jsem v koncích a marně přemýšlím, který den by byl ideální. Nejvíc mě láká ta sobota, je na program asi nejbohatší. Ale i ve čtvrtek je pár zajímavostí. Pátek mi přijde docela slabý... A jak to vidíte vy? Jaké máte plány?

A co mě zaujalo? Tak mrkejte, asi toho nebude tolik, jako u ostatních. Zvlášť u těch, kteří jedou po několikáté a už to přece jen znají a vědí, do čeho jdou... Já stejně nakonec budu hlavně pochodovat a všude se zastavím jen na chvíli...

Čtvrtek

Knižní trailery
Letošní festivalová novinka pro návštěvníky, kteří budou mít možnost porovnat, jak jsou jednotlivá nakladatelství kreativní ve vizualizaci literárních obsahů, tedy k nové formě propagace knižního díla.

Slavnostní zahájení veletrhu
Za přítomnosti oficiálních představitelů zemí čestného hosta Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska, dále České republiky, zástupců diplomatických misí, významných českých a zahraničních kulturních a vědeckých institucí a dalších vzácných hostů. Hudební vystoupení : Jitka Malczyk & Vojtěch Jindra – duo „neotrad“. Zahájení moderuje Saša Rašilov. Na závěr předá předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů dar zástupcům Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu a Nadace Leontinka v rámci vyvrcholení kampaně Kniha ti sluší a oslav Světového dne knihy a autorských práv.

Knihkupecké fórum
Knihkupecká komise Svazu českých knihkupců a nakladatelů zve na přátelské setkání, na němž budou diskutovány aktuální problémy dnešního knihkupeckého života, současně budou předány odměny nejlépe hlasujícím knihkupcům v Knihkupeckém žebříčku za rok 2015 a bude představena nová podoba Knihkupeckého žebříčku.

Slavnostní zahájení severské expozice
Slavnostní otevření severského stánku za přítomnosti dánského ministra kultury Bertela Haardera, velvyslanců Dánska, Finska, Norska a Švédska a vybraných severských autorů.

Mini pojízdná knihovna Oskar
Oskar je sice malý, ale naplněný vším, po čem srdce čtenáře touží. Můžete si zde půjčit knihy, mluvené slovo, hudbu, filmy. Zahrát hry deskové i na tabletu. Oskar a pracovníci MK v Praze se na vás těší. Vstup volný.

Výroční ceny Mladé fronty 2015
Předávání výročních cen Mladé fronty za rok 2015 moderuje a hudbou doprovází Jan Burian.

Lahodně s Ellou každý den
Pokračování kuchařky “Lahodně s Ellou“ není jen tak obyčejným seznamem receptů, jako mnoho jiných knih tohoto typu. Není to ani nudné povídání o nějaké další dietě. Je to velmi zajímavá kniha, díky které se naučíme těšit z přírodního jídla a zároveň dopřejeme tělu to, co nejvíce potřebuje. Jedinečná publikace, která člověku umožní zlepšit kvalitu života bez velké námahy.

Proměny hrdinky v žánru
Fantastika se pyšní dávnými kořeny - putováním a válkou. Proto je většina protagonistů mužského rodu. Nakolik dnes ohrožují hrdinky nadvládu supermanů? Od Rusalky k Wonder Woman: jsou výtvorem nebo zrcadlem dobové kultury? Účinkuje Františka Vrbenská.

České autorky fantastických žánrů
České autorky fantasy a sci-fi vyprávějí o psaní, o svých knihách a plánech. Přijďte si poslechnout příběhy ze světa "Mycelia", jak se píše o upírkách v Praze, o fantasy "Stín Modrého býka" či o hrdince Magnólii ze světa "Asterionu". Účinkují Vilma Kadlečková, Františka Vrbenská, Hanina Veselá a Petra Neomillnerová.

Happy Hour - setkání přátel a autorů nakladatelství Mladá fronta

Nová forma distribuce e-knih: knižní předplatné Fabula
Služba knižního předplatného - Fabula, nabízí přístup k rozsáhlé databázi nejnovějších elektronických knih za pevný měsíční poplatek. Po úspěchu na trhu ve Finsku, Estonsku a Lotyšsku služba přichází i do České republiky a na Slovensko.

Oslavte s námi 25 let Grady!
Přijďte na stánek Nakladatelského domu GRADA L203. Sfoukněte s námi 25 svíček na dortu, popovídejte si se známými knižními blogerkami o knižních hitech, vyzkoušejte lekci jógy smíchu. Zahajte knižní veletrh Svět knihy Praha 2016 oslavou 25. narozenin Grady.


Pátek

Knižní trailery
Letošní festivalová novinka pro návštěvníky, kteří budou mít možnost porovnat, jak jsou jednotlivá nakladatelství kreativní ve vizualizaci literárních obsahů, tedy k nové formě propagace knižního díla.

Mini pojízdná knihovna Oskar
Oskar je sice malý, ale naplněný vším, po čem srdce čtenáře touží. Můžete si zde půjčit knihy, mluvené slovo, hudbu, filmy. Zahrát hry deskové i na tabletu. Oskar a pracovníci MK v Praze se na vás těší. Vstup volný.

Magdalena Zachardová: Záhady v Čechách nekončí
Magdalena Zachardová se zabývala záhadami naší země již několikrát. Nyní přináší ve své knize „Magická tajemství dávných Čech“ řadu pozoruhodných tajemných příběhů naší historie.

Dmitry Glukhovsky: Metro 2033, Metro 2034, Metro 2035, Budoucnost - beseda
Úspěšný ruský spisovatel a žurnalista Dmitry Glukhovsky si svými sci-fi romány "Metro 2033", "Metro 2034", "Metro 2035" a "Budoucnost" získal miliony fanoušků po celém světě. V Praze osobně představí poslední část trilogie "Metro", na kterou fanoušci netrpělivě čekali řadu let.

Areston Josefa Pecinovského
Matador české sci-fi představí svůj nový román z krutého prostředí vesmírného vězení na záhadné planetce Areston. Při besedě odpoví i na otázky o světě svého dystopického cyklu „Plástev jedu“.

Antologie ženské fantastiky
Liší se literární tvorba žen a mužů? Jak píší české a slovenské autorky, když je neomezuje zadání a řídí se jen svou imaginací? Poslechněte si ukázky z chystané knihy. Františka Vrbenská a Zuzana Houšková dokážou být drsné, nekompromisní a velice vynalézavé…

Dmitry Glukhovsky: Metro 2033, Metro 2034, Metro 2035, Budoucnost - autogramiáda

Temné vize budoucnosti – severská dystopická sci-fi
Beseda s populárními severskými autory dystopických románů, dánským spisovatelem Kasparem Collingem Nielsenem („Dánská občanská válka 2018–2024“) a finskými autory Johannou Sinisalo („Ne před slunce západem; Jádro Slunce“) a Anttim Tuomainenem („Léčitel“).

Český bestseller za rok 2015
Slavnostní předání ocenění nakladatelům a autorům nejprodávanějších knižních titulů vydaných v roce 2015. I letos bude předáno ve spolupráci s AUDIOTÉKA.cz také ocenění za nejúspěšnější audioknihu. Již posedmnácté tak hosté budou mít příležitost osobně se setkat s významnými autory a nakladateli.

Dnes nepeču!
Nechte troubu odpočívat a řekněte si spolu s víceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR Pavlínou Berzsiovou DNES NEPEČU! Poradí vám, jak na nápadité nepečené sladké snídaňové dobroty, jedlé dárky, dorty, osvěžující nápoje nebo zábavná překvápka na dětskou party.

Kdy bude poslední Mycelium?
Po dlouhých letech vytrvalého psaní se spisovatelka Vilma Kadlečková dostala až na konec ságy „Mycelium“. Přijďte si poslechnout ukázky z dosud nevydaného dílu. Bude to ale skutečně konec? A kdy poslední díl doopravdy vyjde? Moderuje Richard Klíčník.
 

Sobota

Knižní trailery
Letošní festivalová novinka pro návštěvníky, kteří budou mít možnost porovnat, jak jsou jednotlivá nakladatelství kreativní ve vizualizaci literárních obsahů, tedy k nové formě propagace knižního díla.

Warcraft v Česku (opět) vládne!
Fenomenální fantasy svět „Warcraft“ u nás znovu naplno ožije spolu s velkofilmem „Warcraft: První střet“. Než se tak stane, skotský autor William King pokřtí románovou novelizaci snímku a vy se dozvíte vše o chystaných knižních a komiksových novinkách. Chybět nebudou ani kostýmovaní borci a borky!

Křest 3. dílu oblíbených Antistresových omalovánek pro dospělé
Křest 3. dílu českých „Antistresových omalovánek pro dospělé“ z dílny kreslířky Jolany Daňkové a novinářky Lenky Tréglové je samozřejmě především pro fanoušky této antistresové metody. Zveme ale i omalovánkami nepolíbené! Přijďte si vymalovat antistresový obrázek a zapomenout na trable.

10 let české sci-fi/fantasy knižní řady Agent John Francis Kovář
Pojďte se podívat do historie, současnosti i budoucnosti největší české sci-fi a fantasy knižní řady "Agent JFK". Seznamte se s většinou autorů a autorek neuvěřitelných dobrodružství agenta Johna F. Kováře a jeho přátel, Andrey Villefortové a Vincenta Vegy. Navštivte fantastické světy Agentury E. F. Účinkují Jiří W. Procházka, Miroslav Žamboch, Vlado Ríša, Františka Vrbenská, Míla Linc, Karolína Francová a další.

Neuvěřitelné skutečnosti
Překvapivé informace o neuvěřitelných objevech dokládá autor Arnošt Vašíček nejnovějšími vědeckými poznatky a množstvím průkazného dokumentárního materiálu ze svých badatelských cest. Moderuje Jitka Saturková.

Jak se dělá audiokniha. Křest audioknihy z cyklu Koniáš
Fenomén současnosti: zvukové knihy aneb jak se tvoří, jak se vybírají vypravěči (narátoři), jak se nahrávají a jak se prodávají audioknihy. Uslyšíte ukázky z audioknih a bude se křtít audionovinka od Miroslava Žambocha. Účinkují Jiří W. Procházka, Radek Volf a Miroslav Žamboch.

Předávání Cen Akademie science ¬ fiction, fantasy a hororu
Dvacátý první ročník Ceny Akademie science fiction, fantasy a hororu zhodnotí díla česko-slovenských i zahraničních autorů, vybere nejzdařilejší překlad, nejlepší ilustraci či obálku a zvolí Knihu roku 2015. Ceny předají významné osobnosti žánrů science-fiction, fantasy a hororu.

Fantastické velehory a zvířata
Vyprávění a fotografie z cest, které se samy pohybují na hranici fantazie. Cestovatel a břitký komentátor Alexandr Rusevský vás na místě dostane až do Afriky či Jižní Ameriky. Spatříte pyšné velehory i džungle. Seznámíte se z bezpečné vzdálenosti i s fantastickými zvířaty a přitom se nebudete bát, protože v pořadu žádná živá zvířata nevystupují.

František Ringo Čech: Generace Beatles 2 - autogramiáda
Nezaměnitelný Ringo oslavil sedmdesátku a k narozeninám si nadělil druhou memoárovou knihu. Čtenáře opět pobaví koláž satirických komentářů, dopisů, vzpomínek a rozhovorů z hudebního, divadelního a televizního světa i ryze soukromé a osobité postřehy.

Fantastické knihy roku 2016
Nepřehlédnutelná postava české science fiction a fantasy scény Martin Šust představí nejzajímavější tituly fantastického žánru vydané či teprve chystané v roce 2016. Nenechte si ujít přednášku, v níž se dozvíte řadu mnohdy ještě nezveřejněných informací z nakladatelského zákulisí…





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne