MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 dubna, 2016


Na tuto knižní sérii jsem slyšela jen samou chválu. Věděla jsem, že jde o jiné zpracování pohádkových příběhů, v tomto případě o klasickou Popelku. V čem bude rozdíl jsem ale nevěděla, protože anotaci jsem velkou pozornost nevěnovala. Nechala jsem se strhnout ostatními nadšenci.

Takže jsem byla hned ze začátku dost překvapená, cože to vlastně čtu. Po pár přečtených stránkách jsem na to nevěřícně hleděla a netušila jsem, zda nemám halucinace. Působilo to divně a měla jsem obavu z toho, co bude následovat. Naštěstí to dopadlo na výbornou.

I když je jasné, jakým směrem se to bude nést, díky původní předloze, tohle jsem nečekala. Kniha byla samé překvapení a neuvěřitelně napínavá. Sice jsem asi po sto stránkách odhalila to velké tajemství, ale to vůbec ničemu nevadilo. Jednoduše jsem to četla jedním dechem až do konce. Tahle kniha se stala jednou z těch, které je neskutečně těžké odložit. Teď už chápu, proč to všechny tak nadchlo. Kdybych nemusela spát, tak ji přečtu na jeden zátah, ale to bych s ní musela začít hned ráno a ne večer před spaním.

Příběh je skvěle psaný, výborně poutavý, čtenáře okamžitě vtáhne a nepustí. Autorka to se slovy opravdu umí a dokonce tak známé téma dokáže přepracovat v něco nového a nečekaného. Kniha je v podstatě takovým fantasy příběhem se scifi prvky tvářící se jako pohádka.

Samozřejmě je tu samotná Cinder, neboli Popelka. Sympatická dívka, která nás provází příběhem, pak nesmí chybět princ, zlá macecha, sestry a spousta dalších postav. Všechny byly na svém místě a měly svou zvláštní úlohu. Líbí se mi i to, jak se vše proplétá s dalšími díly, dalšími pohádkovými bytostmi a je to vzájemně provázané (tohle mi muselo být vysvětleno, protože jsem málem dostala infarkt, když jsem zjistila, že další díl není přímá návaznost :-P). V tomhle případě mi to trochu připomíná seriál Bylo nebylo, kde najdete také mix postav z různých světů :-)

Na tuto knihu snad  nemám žádný negativní názor. Bylo to výborné čtení, vřele doporučuji. Už teď se těším na další díly...


Cinder semkla rty, jako by kousla do citronu, a vyprostila zápěstí z androidčina sevření.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:

ISBN:
Cinder
Cinder
Měsíční kroniky
1
Marissa Meyer
Jana Zejmanová
Fantasy s prvky sci-fi
2012 originál /2012 překlad
400
Egmont
978-80-252-2110-5

Anotace Databazeknih.cz:
Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...
 Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Jakmile se k Cinder otočily stovky tváří, teplota v plesovém sále stoupla.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Writers Write

Databazeknih.cz: Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.




Knižní téma | Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Knížku mám doma, ale čekám dokud si nekoupím další díly, protože určitě je budu chtít co nejdříve přečíst až si přečtu Cinder. Skvělá recenze! :)
    Reading With Lucy/Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už právě téměř objednávám, ať můžu pokračovat :-D

      Vymazat
  2. Nemôžem povedať že by som bola prekvapená, že sa ti kniha páči. Ja som na ňu asi negatívny názor nevidela. Ale ani ho nevyhľadávam :D
    Myslím si, že väčšina z nás to veľké tajomstvo odhalila už dosť skoro, ale myslím, že v každej ďalšej knihe sú veci trochu menej predvídateľné. Aspoň pre mňa teda boli :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemůžu říct nic jiného, než že absolutně souhlasím :) Je to doopravdy úžasná kniha, vlastně úžasná série :) No... podle mě to má s OUAT společného hodně málo.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne