MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 března, 2016


Kniha byla na čtení velice jednoduchá, ne příliš složitá. Především ze začátku jsem si z blábolení hlavní hrdinky připadala sama jako blázen. Opakování slov či vět mě občas dohánělo k šílenství. Nehledě na to, že mi chvíli trvalo se poprat se seškrtanými pasážemi. Přemýšlela jsem, jestli jde hlavně o její myšlenky nebo deníkové záznamy.
 
Ale když jsem se propracovala dál, už to bylo lepší. Ze začátku mě to docela nadchlo. Bylo to takové temné a lehce mrazivé. Nemohla jsem přestat číst, protože jsem očekávala, co se stane na místě, kde Juliette drželi. Tak trochu hororová atmosféra. Alespoň do doby, kdy přišel on, Adam.

Pak se vše zvrtne a už mě to až tak nebaví. Hlavní myšlenka na pozadí, apokalyptická budoucnost lidstva, rozdělení společnosti, úpadek světa, všechno, co už člověk zná z tolika knih, to je to téma, které mě stále baví a zajímá. Ale tady autorka využívala i jiných věcí. Hlavní záporák je totální blázen a pošuk. A to, o co se u Juliette snaží, mě docela otravovalo. Nehledě na to, že i velká část knihy se zabývá romantickou zápletkou. A to mě moc nebavilo. Podle mě to bylo až příliš, protože veškeré dění knihy šlo hodně na pozadí a věnovalo se tomu málo místa. Samozřejmě tam nějaké zvraty jsou a dějí se různé věci. Není nouze ani o nějaké to napětí a tak podobně. Ale takové 'slaďáky' já moc nemusím a do tohoto příběhu by mi to sedělo prostě v menším množství.

Nehledě na to, že hlavní hrdinka je chvíli jak pomatená z dlouhého věznění, pak najednou dostává chuť do života a je téměř naprosto normální. I když občas trochu naivní. A pak se ukáže, že je docela i světaznalá. No nevím, když člověk tři roky stráví někde zavřený, asi nebude úplně 'v provozu' z normálního života během pár dní... A je tam i pár dalších drobností, které mi přijdou nelogické.

Dlouho jsem dumala nad konečným hodnocením. Říkala jsem si, že uvidím až podle závěru, jak zlé nebo jak dobré to bude. Můžu říct, že konec to zase docela pozvedl na jinou úroveň. Nechci příliš zabíhat do detailů, ale připadala jsem si jak ve světě komiksových hrdinů. A to mě potěšilo. Nakonec asi nechám tři hvězdičky, chtělo by to pár úprav a trochu ubrat romantiky (těch strašných kýčovitých dialogů, které se hodí pro náctileté, už předem vidím ty zamotané vztahy hlavních hrdinů a zlomená srdce a prostě celkové odbočení od tématu) a víc se věnovat ději. Neberte to tak, že jsem odpůrce romantiky, to určitě ne. Ale všechno má své meze a musí v tom být logika, ne zmateně proudící hormony všude :-) No ale nechám se překvapit nadcházejícím dílem, snad to autorka trochu lépe zvládla...

Nechci být pro nikoho nikým, chci být sama sebou. Chci se rozhodovat sama a zrůdou jsem nikdy být nechtěla.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Jsem roztříštěná
Shatter Me
Roztříštěná
1
Tahereh Mafi
Pavla Kubešová 
Fantasy
2011 originál /2013 překlad
288
CooBoo
Dodo Dobrík 
978-80-7447-272-5

Anotace CooBoo.cz:
Jsem prokletá.
MÁM DAR.
Jsem zrůda.
JSEM VÍC NEŽ JEN ČLOVĚK.
Můj dotek je smrtící.
MŮJ DOTEK ZNAMENÁ SÍLU.
Jsem jejich zbraň.
BUDU SE BRÁNIT!

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…
Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
TUHLE KNIHU NEBUDETE MOCI ODLOŽIT!


Jeho oči jsou plné bolesti. Ještě nikdy jsem ho v takovém stavu neviděla. Otevře pusu, jako by se chystal něco říct, ale pak ji zase zavře.

Ukázka z knihy


 

Informace o autorce

foto: The Book Lounge

Databazeknih.cz: Tahereh Mafi se narodila r. 1988 v malém městě kdesi v Connecticutu, v současné době ale žije v Orange County v Kalifornii, kde pije příliš mnoho kofeinu a zjisťuje, že počasí je na její vkus až moc dokonalé. Pokud zrovna nečte žádnou knížku, můžete ji načapat při čtení bombńových obalů, kupónů nebo starých receptů. Shatter Me (Jsem roztříštěná) je její první román, který bude mít dvě pokračování - druhý díl je Jsem zlomená a třetí je Ignite Me(Jsem rozohněná). Hotová je jedna novela, autorka plánuje ještě další dvě.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já už vážně nevím. Tahle kniha je od CooBoo, nebo vlastně celá série a nějak jsem ji i přesto neměla v plánu číst a po tvé recenzi... no nejsem si moc jistá.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne