MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 února, 2016


Sérii Drahokamy jsem měla na seznamu poměrně dlouhou dobu. A ještě delší čas jsem tyto knihy sháněla. V pevné vazbě už téměř nebyly, takže nakonec posloužil bazar. A nyní jsem se k nim konečně dostala.

Už od začátku se kniha dobře rozjela a pěkně mě pohltila. Byla velmi čtivá a poutavě napsaná. Hlavní hrdinka Gwendolyn je typická mladá a zvědavá hrdinka, na první pohled úplně obyčejná holka, která postupně odkrývá tajemství rodiny a své vlastní zvláštní nadání. Pro strach má docela uděláno a nebojí se ani vtipných hlášek. Jako průvodce dějem je ideální.

I když se mi zdálo, že se nestalo během těch zhruba třista stran příliš věcí a bylo to krapet natahované o všechny možné myšlenky nebo dohady a hašteření postav, přečtetla jsem to vcelku rychle. A rozhodně to stálo za to.

Děj je rozdělený na takové menší etapy, vždycky podle hlavních událostí. Mezi jednotlivými kapitolami jsou 'proložky', historické záznamy, citáty a rodokmeny. Vypravěčem je samozřejmě sama Gwendolyn. Na začátku a na konci si však odskočíme úplně jinam, k jiným postavám a po dokončení knihy je hned jasné, o jaké vypravěče šlo.

Jediné, co mi na knize vadilo, byly omezené informace ohledně cestování v čase. Působilo to na mě lehce zamotaně. A navíc ten gen mi přišel příliš komplikující život lidí, kteří ho měli. Protože museli cestovat minimálně tři hodiny denně. Takže nevím, jak mohli stíhat jiné každodenní činnosti. Doufám tedy, že v dalších dvou dílech se to trochu osvětlí a já to lépe pochopím...

Závěr byl opravdu dobrý, protože mě hodně překvapil náznak, který by mohl ještě spoustu věcí změnit. No uvidím, jestli to bude pravda, protože jdu ihned na druhý díl to zjistit :-D Za mě rozhodně pěkné čtení, od této autorky mi zatím knihy sedí (četla jsem první díly série Silber). Takže hurá na modrou...
 
Dvanáct sloupů zámek času nese.
Dvanáct zvířat vládne říši.
Orel stoupat připraví se.
Z pětky klíč i základ čiší.
Tak v kruhu dvanácti dvanáct dvě jest,
a sokol přibude coby sedmý, přesto tři je jeho čest.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rudá jako rubín
Rubinrot - Liebe geht durch alle Zeiten
Drahokamy
1
Kerstin Gier
Tereza Pecková-Pecáková
Fantasy
2009 originál /2012 překlad
336
CooBoo
978-80-7447-089-9

Anotace Databazeknih.cz:
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.


Marně jsem mhouřila oči. Bylo pozdě. Vzpomínky se přese mě převalily jako... ehm... Attila přes ty... ehm, Vandaly?

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Kölner Stadt-Anzeiger

Databazeknih.cz: Kerstin Gierová (1966) začala s psaním románů pro ženy v době, kdy zůstala jako diplomovaná pedagožka víceméně bez práce. A měla úspěch: hned její prvotina Männer und andere Katastrophen byla zfilmována a rovněž její další romány se těší velké oblibě a získaly řadu cen.
 
Kerstin Gierová žije jako autorka na volné noze s manželem, synem, dvěma kočkami a třemi slepicemi na vesnici nedaleko Kolína nad Rýnem.
 
Studovala germanistiku, hudební vědu a anglistiku, nakonec však má diplom z psychologie komunikace. V roce 1995 začala psát romány pro ženy, které jsou v Německu velmi úspěšné. Do světa však prorazila teprve svou trilogií Drahokamy o lásce a cestování časem. Knihy již byly přeloženy do celé řady jazyků a chystá se i film na jejich motivy. Bydlí se svým mužem a synem v malé vesničce poblíž Bergisch Gladbachu.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Na tuto knihu, resp. celou sérii, se už chystám strašně dlouho.. Až příště zabloudím do knihkupectví, budu ji asi muset přidat k nákupu :)
    Hezky zpracovaná recenze - jako vždy :))
    Pěkné pondělí,
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Čtu to opravdu jedním dechem. Za víkend mám skoro celou sérii přečtenou :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne