MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 prosince, 2015


Formou psaní se Nekonečné moře od první knihy vůbec neliší. Autor opět píše velice jednoduše a přitom opravdu poutavě. Věnuje se však jen důležitým základním věcem. O vyprávění se opět dělí pár postav, ale do celkového příběhu jich vstoupila o něco více. Jejich pasáže se střídají, odehrávají se ve stejnou chvíli na různých místech, jelikož došlo k rozdělení skupiny. Každá část tedy zažívá nové dobrodružství a příkoří. Musí bojovat o přežití a doufat, že se opět setkají.

V druhé knize nedochází k příliš velkému rozvoji od děje Páté vlny. Posunuli jsme se o kousíček, který není nijak významný. A tím, jak už jsem řekla, že se postavy rozdělily, autor získal spoustu prostoru, jak příbeh o hodně natáhnout, i o nepodstatné věci. 
Jediné, co mě opravdu dostalo, byl konec. Tam byl odhalen velice důležitý fakt, který mě zaskočil. A především překvapil. Takovou informaci jsem nečekala, myslela jsem, že je to již daná věc, ale ona to byla lež... Zůstává tedy ještě mnoho neodhalených tajemství, která mě zajímají. Nenechám si ujít rozuzlení, ani to, jak to vlastně dopadne. Jen musím vydržet na třetí díl.

Každopádně se mi to četlo opravdu dobře a rychle. Byla jsem spokojená. Nečekejte sci-fi ve formě něčeho temného, dramatického, nutícího k zamyšlení a podobně. Kniha pořád brnká trochu i na romantickou strunu. Je to takové reálné, i když, jak už jsem říkala, autor se nevěnuje příliš detailům, takže to může chvílemi i působit nedotaženě, tak, že by spousta věcí nebyla možná. Nebo tam zůstávají hluchá místa. Což může být i na škodu. Vše se točí kolem hlavních postav (dětí), ale kde jsou dospělí? Kde je nějaký odboj?

První dojmy byly rozpačité, pak to začalo nabírat na ději a ke konci to bylo nejzajímavější. Ale i když jsem z knihy nadšená a těším se na pokračování, tentokrát musím dát čtyři hvězdičky, jelikož se trochu opakuje romantická zápletka, tentokrát s jinými postavami a k celkovému příběhu na pozadí jsme se nedostali, neviděli jsme do hloubky dění, nedostali jsme se k invazi a nedozvěděli jsme se moc faktů. Určitě čtení nelituji, ale nějaké bodíky dolů kniha má...


Je to válka, řekl mi jednou, a my jsme dobyvatelé neobjeveného území, ostrova života uprostřed nekonečného moře krve.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nekonečné moře
The Infinite Sea
Pátá vlna
2
Rick Yancey
Renata Heitelová
Sci-fi
2014 originál / 2015 překlad
304
Baronet
978-80-269-0294-2

Anotace Databazeknih.cz:
Cassie Sullivanová a její druhové přežili čtyři vlny ničení způsobené Jinými. Nyní, zatímco byla lidská rasa téměř vyhlazena a Pátá vlna se žene krajinou, stojí mladí lidé před volbou: připravit se na zimu a doufat v návrat Evana Walkera, nebo se vydat hledat další přeživší, než je nepřítel obklíčí. Protože další útok je velice pravděpodobný – je neodvratný.
Nikdo však nemůže očekávat, jak hluboko Jiní klesnou, ani jak vysoko se lidskost dokáže vzepnout.


Ten slib byl jako ortel, který mi odkázal, jako dveře cely, které se za mnou zabouchly, jako kámen kolem krku, který mě stahoval ke dnu nekonečného moře.

Ukázka z knihy

Informace o autorovi

foto: Knižní vesmír

Databazeknih.cz: Rick Yancey - Americký spisovatel. První díl z jeho série Alfred Kopp, který se jmenuje Fantastická dobrodružství Alfreda Kroppa, byl jmenován Nejlepší knihou pro děti v Publishers Weekly a také se v roce 2005 objevil v soutěži Carnegie Medal.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne