MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 července, 2015

Poslední čarodějka - Zpívající město

Knížka začíná stručnou historií košťat, od jejich vzniku, po informace o jejich výrobě, o létání a mnoho dalších historický faktů :-)

Dále už následují informace o různých sportech na koštěti až se dostaneme k tomu hlavnímu. A to je samozřejmě famfrpál... Jak tento sport vznikl, proč se používá tolik míčů... Prostě průvodce historií tohoto sportu. Nesmí se zapomenout na pravidla hry a uplatnění hráčů, ani na tvar hřiště a branek, seznámení se světovými famfrpálovými týmy a spoustu dalšího...

Chápu, že tato kniha, tak jako Fantastická zvířata, nemusí každého bavit. Je to jen holé info o něčem, co samostatně člověka moc nenadchne. Ale pokud si tím hodláte doplňovat povědomí o kouzelnické světě, určitě si kniha nějaké nadšence najde. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, i když to není četba, kterou bych vyloženě vyhledávala častěji. Ale rozhodně mi stála za přečtení, tak jako různí filmoví průvodci a podobně...

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Famfrpál v průběhu věků
Quidditch Through the Ages
-
-
Joanne Kathleen Rowling
Pavel Medek
Fantasy
1999 originál / 2001 překlad
66
Albatros
80-00-01008-9

Anotace Databazeknih.cz:
Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Reprint příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.



 

Informace o autorce

foto: Čtení pod lavicí

Databazeknih.cz: Joanne Rowlingová se narodila roku 1965 v anglickém Gloucestershiru, jejími rodiči jsou laborantka Anne a manažer firmy Rolls Royce Peter. Rowlingová na sebe upozornila už v šesti letech, kdy napsala povídku o králíčkovi Rabbitovi (tedy králíčkovi jménem Králíček), který měl spalničky. V roce 1971 se její rodina přestěhovala z Yatu do Winterbournu, kde si Joanne a její sestra Di hrály s dětmi ze sousedství na kouzelníky. Jejich nejlepšími přáteli byli v té době Ian Potter a jeho sestřička Vikky. S těmi si užily hodně legrace – Ian měl totiž nevyčerpatelnou zásobu bláznivých nápadů, a tak ani talíře zdobené hlemýždi, nebo běhání po čerstvém betonu nebylo pro malou Joanne nic neobvyklého... celý životopis

Knižní téma | Harry Potter • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Famfrpál v průběhu věků jsem ještě nečetla, ale někdy si ho určitě přečtu. Sice mě to nějak extra nezajímá, ale je to součást Harryho, takže neodolám :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne