MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 dubna, 2015

Anna Falcká

Recenzní e-kniha


Kniha je románem ze 14. století. Vypráví příběh panovníka Karla IV. a jeho druhé manželky Anny. Věnuje se jen krátké části jejich života.

Už od samého začátku mě čtení bavilo, protože historii mám ráda. Podobnou knihu jsem zatím nečetla a tahle mě příjemně překvapila. Dobře a lehce se četla, text byl jednoduchý, žádné složité a těžké popisy a děj uběhl velice rychle. Při čtení jsem se pohybovala na více místech, v podstatě jsem sledovala příběh jakoby více pohledy, aby se nakonec vše sešlo u základní linie.

I když po většinu času bylo jasné kam jaká část směřuje, vůbec to na příběhu neubíralo. Bylo to zajímavé a myslím si, že se kniha zalíbí každému, kdo má rád knihy stylu například Jane Austen nebo jiných autorů věnujících se těmto 'dřívějším dobám', protože je to psané podobným stylem, i když v tomto případě je to psané moderní češtinou.

Na závěr knihy je napsaný epilog, kde je upřesněno, které části jsou pravdivé a historicky podložené, které byly upraveny nebo přidány a co vlastně dodnes neví ani historici a jsou to jen dohady. Což je opravdu dobrý nápad, vzhledem k tomu, že se kniha věnuje skutečným historickým postavám.

A abych to shrnula, rozhodně přečtení této knihy nelituji. Opravdu se mi hodně líbila. Jediné co bych vytkla je, že některé popisované úvahy postav a další informace se opakovaly několikrát a že vše bylo hodně jednoduché, předvídatelné a bez napětí. V konečném hodnocení uděluji čtyři hvězdičky.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Anna Falcká
Anna Falcká
-
-
Hana Parkánová-Whitton
Román, historický
2011
204
Alpress
978-80-7362-879-6

Anotace Palmknihy:
Zamilovaná princezna a osamělý král.
Život Anny Falcké, princezny z politicky významného rodu, plyne celkem poklidně až do okamžiku, kdy po řadě tajných jednání padne rozhodnutí, že se má provdat za nedávno ovdovělého českého a římského krále Karla IV. Je jasné, že z Karlovy strany jde především o diplomatický tah, a Anna přitom chová v srdci jiného.

 Odkazy: palmknihy


Informace o autorce

foto: Česká televize

Databazeknih.cz: Hana Parkánová-Whitton se narodila v roce 1950 v Praze. Zde vystudovala na Karlově univerzitě kombinaci čeština a angličtina, poté působila po pětadvacet let v nakladatelstvích, naposledy jako šéfredaktorka Knižního klubu. Vedle nakladatelské činnosti se věnovala překládání (přeložila přes padesát titulů) a vlastní literární tvorbě. Je autorkou knih Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka a Jak se po anglicku vytratit v Anglii. Též se představila úspěšným historickým románem Zimní královna.
Po roce 1989 hodně cestovala a navštívila i země tak vzdálené, jako jsou Čína a Thajsko. V roce 2001 se provdala za Angličana a nyní žije převážně ve Velké Británii. Založila si literární agenturu, dál překládá i píše a s Českým rozhlasem spolupracuje na pořadech o Velké Británii.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne