MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 října, 2014


Recenzní e-kniha


Po dlouhé době kniha českého autora. Vybrala jsem si ji v rámci spolupráce s Palmknihami. Jediná ze seznamu, kterou jsem si dokázala zvolit. Navíc má jen pár stránek.

Knihu napsal Michal Viewegh. Dokonce by měla být hotová i filmová verze a měla by mířit do kin.

Příběh odstartuje pár andělů sedících na mostě. Jejich jména mě po pravdě moc nezaujala a jejich vystupování je spíše lidské než andělské. Takové moc pozemské.

Dále svoje životní příběhy vypráví lidé. Andělé je pozorují. Setkáme se s několika lidmi, jejichž osudy se vzájemně protínají. Andělé pomáhají zpříjemnit cestu životem těm, kterým 'odbíjí' hodiny a těm, kteří o někoho přijdou.

V podstatě se mi příběhy líbily. Ale myslím si, že autor z toho mohl vyždímat mnohem víc. Takhle kniha působila příliš stroze a rychle to skončilo. V některých momentech jsem se ztrácela, kdo právě vypráví v první osobě. Místy se hodně pletly rozhovory mezi anděly s rozhovory mezi lidmi.

V konečném důsledku mě kniha moc nenadchla. Základní myšlenka byla dobrá, i když nijak nové téma. Ale mohlo to být obsáhlejší, lepší. Autor se mohl více věnovat postavám, víc rozebrat jejich život a jejich problémy. I když tam nějaké informace byly, přišlo mi to málo a lehce zmatené. Nevím jestli takový dojem z knihy mám jen já, ale opravdu mi to moc nesedlo... Samozřejmě každý má jiný vkus a někomu může kniha více učarovat než mě :-)

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Andělé všedního dne
Andělé všedního dne
-
-
Michal Viewegh
Román
2007
124
Druhé město
978-80-7227-256-3

Anotace Palmknihy:
Pro dvaapadesátiletého Karla z pražských Nuslí je úterý 5. září 2006 posledním dnem jeho života, ale to zatím vědí jen andělé… Mladá vdova, učitel autoškoly, sebevrah a čtyři andělé - to jsou možná trochu překvapiví protagonisté nové knihy Michala Viewegha. Nejčtenější současný český spisovatel v ní s obvyklou fabulační a kompoziční bravurou vypráví příběh jediného dne, na jehož konci se tři lidské osudy spojí v jeden. Sám autor novelu charakterizuje jako "svižnou story o lidech, andělích a umírání" či "knížku o nás všech, jejichž čas je vyměřen, a přesto se stále chováme, jako bychom tu měli být věčně".




Informace o autorovi

foto: Novinky.cz


Databazeknih.cz: Michal Viewegh maturoval roku 1980 na gymnáziu v Benešově, poté (po nedokončeném studiu ekonomie na VŠE) vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (studium dokončil roku 1988).

Již od začátku studia v roce 1983 publikoval povídky v Mladé frontě. Po dokončení vysoké školy se krátce věnoval vystudovanému oboru - učil na základní škole v Praze 5 - Zbraslavi, ale už v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak definitivně spisovatelem z povolání. Jeho kritikové tvrdí, že píše "podivným stylem" a jeho knihy řadí k tzv. "nízké literatuře"

Kromě románů, je i autorem literárních parodií (Nápady laskavého čtenáře, 1993). V posledních letech vydává pravidelně každé jaro novou knihu, jichž se prodá i okolo 50 000 výtisků. Autor je držitelem Ceny Jiřího Ortena z roku 1993.

Filmové zpracování

Drama
Česko, 2014, 97 min

Režie: Alice Nellis
Předloha: Michal Viewegh
Scénář: Alice Nellis
Kamera: Matěj Cibulka
Hudba: Michal Novinski
Hrají: Marián Labuda st., Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Bolek Polívka, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková, Václav Neužil ml., Zuzana Kronerová, Josef Kuhn, Pavel Gajdoš, Ondřej Sokol
Obsah:
Našimi hrdiny jsou lidé, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Neměli by. Pro některé z nich to totiž dneska večer skončí. A proto se v jejich blízkosti objevili andělé. Jejich podoba a názory vás asi zaskočí. Ono je to vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty. Podle mimořádného románu Michala Viewegha Andělé všedního dne natočila režisérka Alice Nellis originální příběh, v němž pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Tihle čtyři se snaží provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem. Učitel autoškoly Karel (Bolek Polívka) se souží v citově prázdném manželství s Marií (Zuzana Bydžovská), které si kompenzuje sny o své studentce Ester (Klára Melíšková). Ta však právě pohřbila manžela a zatím není připravená na nové vztahové dobrodružství. Zdeněk (Václav Neužil) se chce dneska večer zabít, protože mu jeho kamarád Filip (Ondřej Sokol) přebral ženu. Těžce to nenese jen on, ale i jeho esotericky založená matka (Zuzana Kronerová), která se kvůli tomu navíc rozhádala se svou nejlepší kamarádkou, výše uvedenou Marií, protože Filip je její syn. Tenhle složitý vztahový propletenec rozetne osud už za pár hodin. Přestože andělé mají být nestrannými pozorovateli, nedá jim to, aby se alespoň částečně nepokusili situaci zachránit.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne