Tak jsem si koupila domácí pekárnu a tohle jsou moje první pokusy :-)
Tuplované koláčky
suroviny:
250ml mléka, 30g droždí, 80g moučkového cukru, 300g polohrubé mouky,
200g hladké mouky, 2 žloutky, 100g rozpuštěného másla, 2
lžíce oleje, 1 lžíce rumu, 1/4 lžičky soli, máslo na vymazání plechu a bílek na
potření
postup: Ve 100ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a
necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylé vlažné mléko s
rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, olej, rum, vykynutý kvásek, sůl a
vypracujeme těsto, které necháme 30 minut kynout.
Z vykynutého těsta nakrájíme stejně velké kousky a vytvarujeme z nich
kuličky, které necháme krátce kynout.
Kuličky zploštíme dlaní a do středu placiček dáme lžičku tvarohové náplně.
Těsto pevně uzavřeme a bochánky dáme na tukem vymazaný plech. Do každého
bochánku uděláme skleničkou zabalenou do utěrky a namočenou v mouce důlek,
který vyplníme povidly. Koláčky posypeme drobenkou a necháme krátce vykynout.
Okraje kolem náplně potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláčky vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut do zlatova.
Náplně
Tvarohová
suroviny: 500g měkkého tvarohu, 1 vejce, 60-80g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 3 lžíce rozinek, citronová šťáva
Povidlová
suroviny: 200g povidel, 1 vanilinový cukr, 1 lžíce rumu, citronová šťáva
Drobenka na koláče
suroviny: 50g hrubé mouky, 40g cukru, 40g másla
Zamícháme a dáme odpočinout do ledničky.