MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 září, 2012


Další z mých oblíbených fantasy příběhů. Je to o prolínání světů, které jsou spojeny a lze mezi nimi cestovat. Vždy, když ale zůstane nějaký průchod otevřený, ovlivňuje to všechny světy.

Hlavní hrdinka Lyra pochází ze světa velice podobného našemu. Rozdílem je, že jejich duše chodí po světě ve formě zvířat, která jsou se svými lidmi spojena a nemohou se od sebe moc vzdalovat. Mohou spolu komunikovat a navíc cítí bolest toho druhého. Jeden nemůže existovat bez druhého...

Velice pěkný a napínavý příběh. Plný napětí a bojů o vlastní existenci. Je tam spousta podobenství s naší dobou, dalo by se říci s tím, jak někteří lidé na vysokých místech ovlivňují životy běžných lidí. Jak o nich rozhodují, bez zájmu, co z toho může být...



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Zlatý kompas
Northern Lights
Jeho temné esence
1
Philip Pullman
Dominika Křesťanová 
Fantasy
1995
394
Argo
978-80-7203-886-2

Anotace Databazeknih.cz:
Děj knihy se odehrává v paralelním světě podobném tomu našemu, kde žije dvanáctiletá Lyra. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším spodobněním jeho povahy, a žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází alethiometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jedinečný nůž
The Subtle Knife
Jeho temné esence
2
Philip Pullman
Dominika Křesťanová
Fantasy
1997
312
Argo
978-80-7203-887-9

Anotace Databazeknih.cz:
Ve druhém dílu fantasy trilogie se seznamujeme s dvanáctiletým Willem, který hledá svého ztraceného otce. Will náhodou objeví průchod do jiného světa a v něm potká Lyru, která sem přichází pátrat po tajemství záhadných částic zvaných Prach. Will se stává nositelem dokonalého nože, s jehož pomocí může procházet mezi světy, a obě děti začínají tušit svoji úlohu v nadcházející největší bitvě všech dob.



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jantarové kukátko
The Amber Spyglass
Jeho temné esence
3
Philip Pullman
Dominika Křesťanová
Fantasy
2000
496
Argo
978-80-7203-964-7

Anotace Databazeknih.cz:
V třetím dílu fantasy trilogie musí Will nejprve najít Lyru, kterou její matka, krásná paní Coulterová, drží omámenou v odlehlé jeskyni. Jejich společná cesta je pak vede do říše mrtvých, kde se oba setkávají se svými blízkými. Bitva na nebesích vrcholí a Lyra bezděky naplňuje úlohu, k níž byla předurčena. Pak ale ji i Willa čeká nejtěžší rozhodnutí ze všech.





Informace o autorovi

foto: Digital Spy

Databazeknih: Philip Pullman se narodil 19. října 1946 (Norwich, Anglie). Již v dětství ztratil otce, který byl pilotem R.A.F. Vyrůstal tak pouze se svou matkou, nevlastním otcem a také se svým dědečkem, který byl duchovním na anglickém venkově.
Nějaký čas studoval v Oxfordu na Exeter College. Poté několik let učil angličtinu na střední škole než se stal asistentem na Westminster College v Oxfordu. Jeho prvními známými knihami se stala trilogie Sally Lockhart, která vyšla v letech 1988-1992 (obsahovala svazky The Ruby in the Smoke, The Shadow in the North a The Tiger in the Well). V roce 1996 vydává The Golden Compass (také s názvem Northern Lights, u nás Světla Severu), což znamenalo začátek jeho slavné fantasy trilogie His Dark Materials (Jeho šerá hmota). Následovaly knihy The Subtle Knife (1997, Dokonalý nůž) a The Amber Spyglass (2000, Jantarový dalekohled). Za tuto trilogii obdržel několik významných ocenění.
Žije v Oxfordu se svou ženou Jude. Má dva syny - Jamieho a Toma.

Překladatelka

foto: XB-1 (Křesťanová, Dominika)

XB-1: Dominika Křesťanová (nar. 1966), vystudovala moderní filologii, obor angličtina-norština a překládá především irskou, anglickou a americkou beletrii. V minulosti pracovala též v redakci Readers‘ Digest a jako učitelka anglického jazyka na střední škole. Její překladatelské dílo je obsáhlé a do fantastického žánru zavítala například Peakovým Gormenghastem, Pullmanovou trilogií Jeho temné esence či obsáhlými romány Střet králů a Tanec s draky, které patří mezi nové překlady celosvětově oblíbené Písně ledu a ohně od George R. R. Martina. Celý rozhovor...



Filmové zpracování


Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
USA / Velká Británie, 2007, 109 min

Režie: Chris Weitz
Předloha: Philip Pullman
Scénář: Chris Weitz
Kamera: Henry Braham
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Eva Green, Tom Courtenay, Clare Higgins, Sam Elliott, Freddie Highmore, Ian McShane, Ian McKellen, Christopher Lee, Kristin Scott Thomas, Kathy Bates, Derek Jacobi, Elliot Cowan, Jack Shepherd, Charlie Rowe, Magda Szubanski, Simon McBurney, Jason Watkins, Edward de Souza, Sam Hoare

Obsah:
Vedle našeho světa existují i jiné světy, které se tomu našemu mnohdy podobají. Zlatý kompas k nim může ukázat cestu…
Některé odlišnosti jsou ovšem nadmíru pozoruhodné. Ve světě Zlatého kompasu má každý člověk svého daemona, který je součástí jeho duše, má podobu zvířete a existuje mimo lidské tělo. Mezi člověkem a jeho daemonem panuje nesmírně silné pouto: vnímají navzájem své myšlenky, nálady i pocity. V takovém světě žije jedenáctiletá Lyra Belacqua, sirotek vyrůstající na Jordánské koleji v britském Oxfordu. Jako malou holčičku ji sem poslal přísný strýček, badatel lord Asriel. Lyra to sice ještě netuší, ale její život se už brzy od základu změní. Podle dávného proroctví má právě ona rozhodnout o osudu nejen vlastního světa, ale i všech ostatních…


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne