MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 září, 2012


Nejdříve jsem samozřejmě viděla film, tak jsem si řekla, že bych si mohla přečíst knihu. Marně jsem se několik let snažila knihu půjčit v knihovně, asi ji někdo šlohnul. Nakonec se ji podařilo sehnat mému bráchovi, který mi ji koupil v antikvariátu. Něčekejte však, že to má něco společného s filmem, pokud jste ho viděli. Z knihy si vypůjčili akorát název rasy, která žila v budoucnosti a nápad toho, že hlavní hrdina se zaplete se ženou z budoucnosti. A to je tak vše. Kniha rozhodně nebyla tak 'vtahující' do děje... Napsal Herbert George Wells.





Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Stroj času
The Time Machine
-
-
George Herbert Wells
Jana Mertinová
Sci-fi
1895
160
Lika
80-900015-1-3

Anotace Databazeknih.cz:
Stroj času vyšel v roce 1895, v témže roce, kdy vzniklo několik převratných technických vynálezů - například bezdrátový telegraf, film či elektrifikovaná železnice. Poutník v čase, vědec zabývající se hledáním čtvrté dimenze prostoru, se díky svému vynálezu neobyčejného stroje přenáší do daleké budoucnosti, do roku 802 701. Lidstvo v průběhu svého vývoje dosáhlo splnění některých svých tužeb - krásní človíčci eloiové žijí ve zdánlivě spravedlivém společenství na troskách zašlé kultury, ale zároveň postrádají některé přirozené obranné schopnosti, například přizpůsobivost vůči měnícím se životním podmínkám. To může být samozřejmě pro cizince z jiné doby a jiného světa klíčem k pochopení dalších záhad, na něž nenachází jednoznačnou odpověď: kdo jsou to morloci a jak je uspořádán jejich život pod zemí, co určilo vývoj jejich druhu a kam se bude ubírat život dál. Protože nejvzdálenější budoucnost lidstva na Zemi ozařované vychládajícím sluncem je líčena v soumračném, nikoliv radostném a zjednodušené optimistickém duchu, Wellsuv román nebyl několik desetiletí v češtině publikován, nejspíš pro podobnosti ani zdaleka ne náhodné.



Informace o autorovi

foto: Russia Beyond


Databazeknih: Anglický spisovatel a jeden ze zakladatelů žánru science fiction Herbert George Wells se narodil roku 1866 v Bromley. Jeho otec byl prodavačem a než si jednou zlomil nohu hrál profesionálně kriket. Jeho matka celé dny sloužila jako hospodyně na nedalekém statku a mladý Bert si tajně pročítal knihy z tamní knihovny. Tak si už v mládí vypěstoval lásku ke knihám. Třebaže jeho otec si přál aby šel Herbert v jeho stopách, ten měl zcela jiné plány.


Filmové zpracování


Sci-Fi / Dobrodružný / Akční
USA, 2002, 96 min

Režie: Simon Wells
Předloha: H.G. Wells
Scénář: John Logan
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Klaus Badelt
Hrají: Guy Pearce, Samantha Mumba, Mark Addy, Sienna Guillory, Phyllida Law, Alan Young, Yancey Arias, Orlando Jones, Jeremy Irons, Laura Kirk, Josh Stamberg, Max Baker, Doug Jones, Hiro Koda, Chona Jason, Diana Lee Inosanto
Moje hodnocení:

Obsah:
Vědec a vynálezce Alexander Hartdegen (Guy Pearce) je pevně rozhodnut dokázat, že cestování časem je možné. Je touto myšlenkou doslova posedlý a navíc se v jeho osobním životě odehraje tragédie, která ho přinutí vývoj stroje maximálně urychlit. Jeho velká láska umírá při nehodě a tak se rozhodne, že se vrátí do minulosti a pokusí se této tragické události předejít. Jenže při testování svého stroje se omylem dostane 800 000 let do budoucnosti. Svět vypadá zcela jinak a lidstvo se za tu dobu dost podstatně změnilo. Platí zde jediný zákon a Alexander si teď svojí roli musí vybrat sám, buď se stane lovcem, nebo kořistí...




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne