MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 září, 2012


Jedna z nejlepších fantasy sérií jakou jsem kdy četla. Jsem opravdovým fanatikem :-D Pokud jste nečetli a máte rádi fantasy, přečtěte si o Eragonovi a jeho dobrodružstvích s jeho dračicí Safirou.

Při psaní první knihy bylo autorovi pouhých 15 let. Už i tím je to zajímavé čtení, protože je to fantasie 'dítěte', ne nějakého 50-ti letého spisovatele. Spousta legrace, dobrodružství a napětí. Běžně jsem četla až do rána, protože bych neusnula, dokud bych si nepřečetla co nejvíce. Jen je škoda, že Paolini tuto sérii ukončil čvrtou knihou a nepokračoval. Podle mého názoru skončil v tom nejlepším :-(


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Eragon
Eragon
Odkaz dračích jezdců
1
Christopher Paolini
Olga Machútová 
Fantasy
2004
489
Fragment
80-7200-978-8

Anotace Databazeknih.cz:
Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl trilogie Odkaz Dračích jezdců.



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Eldest
Eldest
Odkaz dračích jezdců
2
Christopher Paolini
Olga Machútová
Fantasy
2006
657
Fragment
80-253-0220-2

Anotace Databazeknih.cz:
Druhá kniha trilogie Odkaz Dračích jezdců. Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ... Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Brisingr
Brisingr
Odkaz dračích jezdců
3
Christopher Paolini
Olga Zumrová
Fantasy
2008
658
Fragment
978-80-253-0775-5

Anotace Databazeknih.cz:
Přísahy, zkoušky oddanosti, mocné síly se střetnou...Bitvou na Hořících pláních boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův Jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou proto čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu už nejde jenom o ně…Stejně jako Eragon a Eldest, i Brisingr je plný napětí, nečekaných odhalení a zvratů, ve kterém nechybí ani Safiřin něžný humor. Dlouho očekávaný 3. díl fantasy série Christophera Paoliniho je konečně tady!



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Inheritance
Inheritance
Odkaz dračích jezdců
4
Christopher Paolini
Olga Staníčková
Fantasy
2012
672
Fragment
978-80-253-1366-4

Anotace Databazeknih.cz:
Inheritance je čtvrtou knihou ze série Odkaz Dračích jezdců, kterou napsal Christopher Paolini. Neuplynulo mnoho času od doby, kdy byl Eragon pouhým klukem z chudé farmy a Safira jen modrým kamenem ležícím v hlubokém lese. Nyní se situace změnila. Eragon je dračí jezdec a zabiják stínů a Safira mocný drak, který spolu se svým jezdcem letí vstříc k definitivnímu vítězství nebo záhubě. Osud celé země spočívá na jejich bedrech. Životy tisíců lidí závisí na tom, jak si v poslední bitvě povedou. Celé dlouhé měsíce výcviků i bitev mohou všem přinést naději a život, ale stejně tak i bezednou propast ztráty, smrti a zatracení. Ten nejtěžší zápas je stále ještě čeká. Galbatorix. Budou muset najít veškerou sílu k tomu, aby svedli tuto poslední bitvu. Jestli tentokrát neuspějí, je vše navždy ztraceno. Další šance už nebude. Eragon a Safira spolu dokázali dojít dál, než se kdokoliv odvážil vůbec doufat. Ale teď musí svrhnout zlého krále z jeho trůnu, zbavit násilím zmítanou zemi tyrana a nastolit v Alagaesii znovu právo a řád. Není velká šance, že se jim to podaří. A pokud ano, jakou cenu budou muset zaplatit?






Informace o autorovi

foto: Medium


Fragment.cz: Christopher Paolini se narodil 17. listopadu 1983 v USA Kennethovi a Talitě Paoliniovým. Nyní žije se svou rodinou v Paradise Valley v Montaně. Vyrůstal spolu se svou mladší sestrou Angelou (se kterou konzultoval jednotlivé pasáže Eragona, ostatně po ní pojmenoval i jednu postavu - "kořenářku-čarodějnici" Angelu). Paolini ukončil střední školu díky speciálnímu programu v 15 letech, kdy také začal psát Eragona. Trvalo celkem rok, než dal Eragona dohromady, a další rok, než mohl být Eragon vydán v nakladatelství. Jak sám přiznává, lákala ho univerzita, dokonce se i na jednu přihlásil a byl přijat (Reed College), ale uvědomoval si, že by neměl čas na propagaci své knihy ani na další psaní. Z tohoto důvodu také zatím studium na univerzitě odložil.


Filmové zpracování


Fantasy / Akční / Dobrodružný / Rodinný
USA / Velká Británie / Maďarsko, 2006, 104 min

Režie: Stefen Fangmeier
Předloha: Christopher Paolini
Scénář: Peter Buchman
Kamera: Hugh Johnson
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Ed Speleers, Jeremy Irons, Sienna Guillory, Robert Carlyle, John Malkovich, Garrett Hedlund, Alun Armstrong, Christopher Egan, Gary Lewis, Djimon Hounsou, Rachel Weisz, Joss Stone, Máté Haumann, Julian Stone, Martin Jarvis, Caroline Chikezie, Matt Devere


Obsah:
Chudý farmářský chlapec Eragon najde v Dračích horách podivný modrý kámen. Zprvu ho chce pouze zpeněžit a zabezpečit jím rodinu na nadcházející krutou zimu, jenže když se z kamene "vyklube" dračí vejce a z něj později dračí mládě - Safira, uvědomí si, že stojí tváří v tvář dobrodružství, které sahá vysoko nad jeho možnosti. Jeho prostý život přes noc zanikne a on se ocitne v novém, nebezpečném světě intrik, kouzel a válek. Pouze se starodávným mečem a moudrým průvodcem musí Eragon se Safirou zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v království, kterému vládne král, jehož zlo nezná hranic. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...


Knižní téma | Inheritance Cycle (Odkaz dračích jezdců) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-inheritance-cycle/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Bohužel s Vámi vůbec nemohu souhlasit. Nechci si hrát na psaní vlastní recenze, ale série se dle mého názoru vyvíjela jen k horšímu, takže nějak stručně... 1. díl byl fantastický, nikdy jsem mu nemohl mnoho vytknout (vztaženo k autorovu věku a zkušenostem). Ale již 2. díl je místy zbytečně roztahaný a autor se dle mého názoru pouští na velmi tenký led třeba tím, jak tvoří elfskou kulturu s využitím povrchních znalostí kultury japonské. 3. díl pokračuje ve stejném duchu - polovinu knihy se zde řeší 'politikaření' trpaslíků, které se vynoří odnikud a na vývoj děje nemá skutečně tak zásadní význam. Mnohem více prostoru by se dalo věnovat vývoji charakterů a to zejména Eragona a Safiry. Co se 4. dílů týká... Byl pro mě obrovským zklamáním. Na jednu stranu se mi líbí, jakým způsobem se autor snaží dostát pravidlům svého světa a zároveň hlavního zloducha potrestat. Že se nesnaží vytvářet si pravidla nová a dříve neznámá, ale staví na těch starých. A konečně je tu po dvou poměrně prázdných dílech mnoho akce. Ale nikdy jsem se nedokázal přenést přes jisté nelogičnosti... Zejména závěr je podle mého mínění nesmyslně naroubovaný na podmínky stanovené v prvním dílu. Z hlediska živých postav tyto volby smysl nedávají. Celkově mě mrzí (a trochu podobný pocit mám i z knih J.K.R.), že autor má velký potenciál stran tvorby světa, umí ho strukturovat a neztratit se v něm. To skutečně obdivuji. Ale stran vývoje povah hrdinů je to dosti chudé. Pro mladší čtenáře možná ideální, ale v 16 letech jsem se zklamání z posledního dílu skutečně neubránil. Tak snad jsem autorku recenze moc nenasral a pokud ano, tak se omlouvám. Cítil jsem potřebu vyjádřit svůj názor na sérii, která si mě zprvu velmi získala, ale v průběhu příběhu mě nechala někde stranou.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne